Hlavní obsah

Chilští horníci se mohou dostat na povrch již v půlce října, kutají i zespodu

San José

Třiatřicet chilských horníků, kteří jsou uvězněni v měděném dole od 5. srpna, má naději se dostat na povrch už v půlce října. Původně se uvádělo, že je vysvobodí až na Vánoce. Ve středu se podařilo prohloubit šachtu o dalších 5 metrů, uvedla BBC. Mezitím horníci záchranářům pomáhají i dole v šachtě.

Článek

Šachta T-130, která je jednou ze tří ražených záchranných šachet, dosáhla již hloubky 300 metrů. Aby bylo možné horníky zachránit, je potřeba dosáhnout hloubky 630 metrů.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Pracovníci testují kapsli

„Dosáhli jsme hloubky tří set metrů, kde je oblast nejkomplikovanějších geologických podmínek, takže můžeme uvažovat o udržení tohoto tempa ražby,“ řekl Andrew Sougarret, který vede záchrannou operaci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ministerstvo vnitra uvedlo, že všechny potřebné prostředky k záchraně už jsou na místě u dolu u San José. „Připravujeme se, že do patnácti dnů dokončíme záchranu. To neznamená, že k ní dojde za patnáct dnů, ale všechno - i nemocnice a lékařský tým - už bude na místě,“uvedl Cristian Barra.

Doposud oficiální místa, zejména ministerstvo důlního průmyslu, vylučovala, že by horníci mohli být na povrchu před Štědrým dnem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám