Hlavní obsah

Kamera zachytila sesuv půdy v Kolumbii, zavalení nemají šanci na záchranu

Novinky,
Bogota

Kolumbijské úřady ve středu vyloučily, že by někdo mohl přežít pondělní sesuv půdy v okresu Antioquia u města Giraldo, napsala agentura UPI. Sesulo se tam 110 000 kubíků zeminy. Pátrání po možných přeživších přesto vláda nezastavila. Přeživší vypověděli agentuře Reuters o hrůzných zážitcích.

Článek

Půda se sesunula v pondělí po silných deštích. Třicet lidí je od tragédie nezvěstných.

"Není žádná naděje,“ uvedl ve středu k jejich osudu mluvčí vlády Jorge Humberto Moreno Salazar. Nad těmito lidmi jsou tuny skal a uplynulo příliš mnoho času. Není tu šance, že bychom našli někoho živého, doplnil.

Týmy záchranářů však přesto oblast neopustili. Soustřeďují se však především na vyproštění obětí.

„Pokračujeme ve vyprošťování těl obětí. Policejní psi, kteří jsou vycvičeni na hledání těl mrtvých, jich několik vystopovali, tak jsme začali kopat,“ řekl jeden ze záchranářů Juan Carlos Posada.

Foto: Jaime Rojo, Reuters

Oblast, kde se sesula půdy a strhla i silnici do Medellínu.

Jeden z přeživších vyprávěl, jak sesuv vypadal. V tu chvíli právě opravoval stržené dráty elektrického vedení. Zachránily ho kořeny stromu, jichž se nakonec chytil.

"Cítili jsme, jak se strom láme, a já řekl kolegovi, že bychom měli utíkat. Běželi jsme pryč od stromů nahoře. Vrhl jsem se do rokliny a tam jsem klouzal a snažil se držet, čeho jsem mohl. Cítil jsem smrt, nebo okamžik, ve kterém přichází. Bůh mi pomohl, abych se nepropadl," vypověděl.

Jeho spolupracovník také přežil, i když ho sesuv vlekl 300 metrů

Oba ovšem prožili ještě další krušné chvíle, protože kvůli špatnému počasí nebyly hned zahájeny záchranné operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám