Hlavní obsah

Hluchý Texasan strávil 17 let ve vězení, byl nevinný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Po sedmnácti letech byl v úterý propuštěn z vězení neslyšící Texasan Stephen Brodie odsouzený za sexuální napadení mladé dívky, kterého se nedopustil. V pondělí soud rozhodl, že je nevinný. Pětiletý trest mu byl neustále prodlužován, protože odmítl, aby byl v seznamu sexuálních násilníků, uvedl Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Brodieho, který je od dětství hluchý, s činem nespojovaly žádné důkazy. Otisky prstů nalezené na místě činu patřily jinému muži, Robertu Waterfieldovi, který byl znám jako sexuální násilník. Soudu k tomu, aby Brodieho poslal za mříže, stačilo, že se neslyšící muž k činu přiznal. Nic na tom nezměnilo ani to, že pak své přiznání odvolal.

Brodie byl přitom v roce 1991 zadržen kvůli úplně jinému činu, banální krádeži mincí z prodejního automatu u plaveckého bazénu. Když ho policisté v souvislosti s krádeží vyslýchali, začali se ho ptát i na nevyřešený případ znásilnění z předchozího roku. Brodie vypověděl, že ho policisté vyslýchali bez tlumočníka do znakové řeči, a on se nakonec pod nátlakem přiznal, protože měl strach. Hned poté své přiznání odvolal.

To mu však nepomohlo. Skončil za mřížemi a pobyt ve vězení mu byl prodlužován, protože odmítal souhlasit s tím, aby byl zapsán do seznamu sexuálních násilníků.

Případ byl otevřen na naléhání Brodieho otce, který si přál syna očistit. Dallaský prokurátor Craig Watkins, který se věnuje revizím případů, s tím nakonec souhlasil.

Šokující postup policie, nestíhala pedofila, ale hluchého

Brodieho obhájkyně Michelle Moorová upozornila na některé do nebe volající postupy policie v případu. „Jak je možné, že jste sejmuli z místa činu otisky pedofila, a nejednali jste?“ položila řečnickou otázku na hlavu policie a dodala: „Měli informaci, ale selhali při jejím využití.“

Seržant Kevin Perlich ale hájí policii, že se nepodařilo najít dost důkazů, že by byl Waterfield, jehož otisky byly na místě činu nalezeny, do útoku nějak zapojen. Podle něj police neměla na počátku devadesátých let takové možnosti, jako má dnes: „Použili jsme nejlepší postupy té doby.“

Waterfield byl předvolán i k pondělnímu stání, kdy se rozhodovalo o nevině Brodieho, ale odmítl vypovídat. Watkins, očekává, že bude brzo obviněn.

V Dallasu je rekordní počet justičních omylů

Brodieho případ je už jedenáctým, kdy Watkinsův tým očistil neprávem odsouzeného. V okresu Dallas je to od roku 2001 23. případ dodatečného zproštění viny. V Dallasu je nejvíce případů justičních omylů, které po letech prokázaly testy DNA.

„Doufám, že jsme v okresu Dallas vytvořili způsob, jak zlepšit justiční systém,“ uvedl Watkins.

Reklama

Výběr článků

Načítám