Hlavní obsah

Sesuvy půdy v Mexiku zavalily 300 domů

– Oaxaca de Juárez • Aktualizováno

Sesuvy půdy na západě Mexika zavalily v úterý brzy ráno asi 300 domů. Přes dramatické první zprávy včetně spekulací místních médií o až tisíci mrtvých se prý zatím obešly bez obětí. Informovaly o tom v noci na dnešek mexické úřady, které citovala agentura AP.

Foto: Luis Lopez, Reuters

Následky záplav a sesuvů půdy v Mexiku

Článek

Prudké deště v horách uvolnily půdu okolo Santa Maria Tlahuitoltepec, města s 9000 obyvateli, které leží v chudé oblasti vzdálené asi čtyři hodiny jízdy od hlavního města mexického státu Oaxaca.

Záchranáři nejdříve uvedli, že ve městě a v jeho okolí zahynulo nejméně osm lidí a dalších přinejmenším 100 bylo pohřešováno. Mexické úřady pak podle AP tuto bilanci znovu snížily.

"Zatím nebyla potvrzena žádná úmrtí. Jedenáct lidí se pohřešuje," řekl AP guvernér státu Oaxaca Ulises Ruiz. Změněnou bilanci podle AP potvrdil také federální ministr vnitra Francisco Blake.  Guvernér Ruiz v úterý uváděl, že bylo zavaleno 100 až 300 domů a že při sesuvu mohlo o život přijít 500 až 1000 lidí. Celostátní deník Excélsior počet obětí odhadl na 1000.

"Hodně prší a bylo nám řečeno, že se sesula asi 200 metrů široká část (kopce)," sdělil Ruiz mexické televizi.

"Všichni jsme spali a všechno, co jsem slyšel, byl hlasitý zvuk. Když jsem vyšel z domu, viděl jsem, že kopec spadl," řekl po satelitním telefonu Donato Vargas, který v postižené obci žije.

Deště do regionu přinesly bouře na západě Karibského moře. Části Mexika zažívají nejhorší sezónu dešťů v historii, která způsobila rozsáhlé záplavy a donutila tisíce lidí, aby opustily své domovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám