Hlavní obsah

USA nebyly připraveny na tak rozsáhlou katastrofu, jakou byl únik ropy z Maconda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washingtonn

Americká vláda nebyla připravena na ropnou havárii takového rozměru, jakým byl letošní tříměsíční únik suroviny z hlubokomořského vrtu Macondo v Mexickém zálivu. Úřady neměly dostatečné vybavení a při řešení katastrofy musely improvizovat, uvedla v pondělí komise, kterou zřídil prezident USA Barack Obama.

Foto: Profimedia.cz

Potápějící se ropná plošina Deepwater Horizon

Článek

V Mexickém zálivu vyteklo do moře na 800 miliónů litrů ropy, což představuje nejhorší civilní ropnou havárii v dějinách. Technologie pro zastavení úniku ropy a pro odstraňování ropné skvrny, jež měly pobřežní stráž a další úřady k dispozici, neodpovídaly podle komise technické úrovni, jaká je třeba pro těžbu ropy v extrémních hloubkách. Poškozený vrt společnosti BP byl 1500 metrů pod hladinou moře, což značně zkomplikovalo snahu o jeho ucpání.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ropa u pobřeží ostrova Freemason

Komise projednává také uvalení půlročního moratoria na hlubokomořskou těžbu, k němuž americká vláda kvůli katastrofě přikročila. Ropné společnosti zákaz těžby v hloubkách nad 150 metrů kritizovaly a tvrdily, že bezpečnostní opatření jsou u nich lepší než na plošině, jejíž výbuch ekologickou katastrofu způsobil.

Naftaři chtějí těžit z hloubky moře

I BP, které vrt Macondo patří, tvrdí, že by se mělo opět těžit z hloubky s tím, že některé vrty mohou rychle splnit požadavky vlády na bezpečnost.

Foto: Lee Celano, Reuters

Ropa vyplavená ke břehu v Louisianě

BP přitom čelí kritice za to, jak postupovala poté, co začala ropa unikat do moře. Podle Thada Allena z pobřežní stráže, který měl na starosti zásah, jednala nezodpovědně a její postup vyvolal velké obavy, což se projevilo na samotném zásahu.

BP mimo jiné uváděla, že do moře uniká mnohem méně ropy, než tomu bylo ve skutečnosti.

Allen uvedl, že kdyby byly lepší technologické prostředky, byl by zásah rychlejší a efektivnější, ale dodal, že nějaké zpoždění by tam stejně bylo už kvůli nutnosti dostat prostředky do místa katastrofy.

Reklama

Výběr článků

Načítám