Hlavní obsah

Letadlu selhal podvozek, pilot i přesto zvládl přistání

Novinky, BBC, Daily Mail, Fox News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký federální úřad pro letectví FAA vyšetřuje sobotní mimořádnou událost, kdy dvoumotorový dopravní Bombardier CRJ 900 společnosti Delta Airlines nouzově přistál na newyorském letišti JFK, neboť se mu nepodařilo vysunout pravou podvozkovou nohu.

Článek

Příčina problému zatím není známa. Pilot ho však zvládal bravurně. Dokázal dosednout jen na levý podvozek a na příďový a udržet co nejdéle letadlo ve správném směru a vyrovnané, než pravá polovina křídla začala brousit dráhu.

Stroj letěl z Atlanty do White Plains. Před přistáním se však pravou podvozkovou nohu nepodařilo vysunout. Věž proto dvoumotorový Bombardier odklonila na mezinárodní letiště JFK, protože má delší a širší dráhu a větší možnosti pro řešení nehod při nouzových přistáních. Okolo dráhy již byli připraveni hasiči i záchranáři, ale nebylo jich třeba.

Pilotovi se podařilo riskantní manévr zvládnout na výbornou, takže nikdo nebyl zraněn. Letuška ale křičela na všechny: Hlavy dolů.“ Až do chvíle, než stroj zastavil.

Výkon pilota ocenilo potleskem na otevřené scéně všech šedesát pasažérů na palubě. „Myslím, že pilot odvedl neuvěřitelnou práci. Musel balancovat na jednom kole,“ uvedl jeden z cestujících Artur Dimella. Další pasažérka Loretta Hillová se přiznala, že měla strach: „V celém svém životě jsem se nikdy nemodlila vroucněji.“

Reklama

Výběr článků

Načítám