Hlavní obsah

CIA na teroristy naváděla rakety s nelegálním a chybným softwarem

Novinky, pst

Až s chybou 13 metrů dopadaly na teroristické cíle rakety z bezpilotních letounů (UAV), které používá americká CIA v Afghánistánu a na kmenových územích v severozápadním Pákistánu. Důvodem byla skutečnost, že CIA využívala pro navádění nelegální software. Případ ukradeného softwaru se nyní řeší u amerického soudu, informoval server register.com.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní letoun Predator

Článek

Nálety bezpilotních dronů s raketami se staly postrachem v Afghánistánu a Pákistánu. Sice jsou cíleny na bojovníky a hlavně velitele Tálibánu a al-Káidy, ale nemalý počet civilních obětí se nelíbí ani jedné z místních  vlád, které s Washingtonem jinak při potírání radikálů spolupracují.

Problémový je ovšem software pro UAV, který CIA dodala firma Netezza. Ta nyní čelí žalobě o náhradu ve výši 1,7 miliardy dolarů za to, že ukradla software firmy IISi (Intelligent Integration Systems), který se využívá při navádění UAV.

CIA totiž požadovala nový software na vylepšené typy UAV. Protože pro IISi byl požadovaný termín nesplnitelný, chopila se příležitosti společnost Netazza. Nedodala však nový software pouze si "pohrála" se starým balíčkem IISi, s níž měla dohodu o spolupráci. Při zásazích do kódu pak vznikly chyby, které mimo jiné mohly ovlivnit navádění střel až o 13 metrů.

Přestože CIA údajně znala uvedené pozadí, převzala upravený software. Nejde přitom o nějaký jednoduchý navigační systém, ale o propracovaný program, který umí využívat rozsáhlé dodatečné údaje, a to nejen o terénu, nad nímž se pohybuje. Například umí zachytit a identifikovat mobilní komunikaci a porovnat ji s osobními charakteristikami cílové osoby.

Šéfové firmy Netazza se hájí tím, že chtěli vyhovět požadavkům vládní agentury kvůli potřebám národní bezpečnosti, protože "v sázce jsou životy". Ovšem pro společnost Netazza to byl zároveň kontrakt za více než miliardu dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám