Hlavní obsah

Chávezova strana ve volbách ztratila ústavní většinu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas
Aktualizováno

Strana venezuelského prezidenta Huga Cháveze zvítězila ve víkendových parlamentních volbách. Přišla ale o křesla na úkor opozice a v parlamentu už nemá dvoutřetinové zastoupení, které jí zajišťovalo hladké přijímání zákonů, aniž by potřebovala hlasy dalších stran.

Foto: Reuters

Prezident Hugo Chávez hlasuje při volbách do venezuelského parlamentu.

Článek

Komentátoři volby hodnotili jako test Chávezovy popularity před prezidentskými volbami v roce 2012. Účast byla vysoká a místy musely být volební místnosti otevřeny déle, protože před nimi stály fronty lidí. Podle Cháveze se k urnám dostavilo přes 70 procent ze 17 miliónů registrovaných voličů.

Z prvních výsledků vyplývá, že Chávezova Sjednocená socialistická strana získala většinu křesel v parlamentu, nicméně při schvalování zákonů bude potřebovat spojence.  Vládní socialisté obsadí ve 165členném Národním shromáždění už "jen" 90 křesel, zatímco opozice přinejmenším 59, zveřejnila pravděpodobné rozdělení sil v parlamentu agentura AP s odvoláním na předsedkyni volební komise Tibisay Lucenovou.

Ztráta na úkor opozičního Stolu za demokratickou jednotu se očekávala, protože opozice tentokrát volby nebojkotovala. Ztrátu dopředu připustil i Chávez. Voliče varoval, že je ohrožena socialistická revoluce.

Reklama

Výběr článků

Načítám