Hlavní obsah

Chilští horníci se začínají připravovat na evakuaci

Novinky, rei
San José

Zatímco záchranáři pokračují v prorážení hned tří únikových tunelů do hloubky téměř 700 metrů, 33 horníků uvězněných téměř dva měsíce v hlubině dolu San José se podle instrukcí začíná připravovat na cestu z ní. Na povrch je má po jednom dostat speciální kapsle Fénix. Selže-li, muži se pokusí vylézt bez pomoci sami po žebřících. Na jejich fyzické přípravě pro tuto možnost s nimi pracuje najatý specialista.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranná kapsle pro zavalené horníkyVideo: Reuters

 
Článek

„Mají k dispozici dva kilometry tunelů. Muži se v nich procházejí a někteří běhají. Používáme metody americké armády, takže muži u běhání zpívají,“ citoval deník The Guardian poradce chilské armády a profesionálních atletů Jeana Christopha Romagnoliho. Trenér dodal, že zpěv je dobrý k rozpoznání, zda muži udržují tep mezi 120 a 140 údery za minutu. „Víme, že když je vyšší, nejde to zpívat za běhu,“ řekl.

Foto: Reuters

Zavalení chilští horníci

Romagnoli vede horníky přes videokameru. Skupina je podle něj v dobré náladě a trénink jí prospívá. „Výhodou je, že jsou to silní muži zvyklí na fyzickou práci rukou a horní poloviny těla,“ uvedl. Jedna z věcí, kterou muži trénují, je stát na jednom místě až hodinu, aby vydrželi pobyt v záchranné kapsli.

Ty mají být při vytahování horníků použity celkem tři. Námořní inženýři, kteří je připravili, o víkendu dodali první z nich. Každá váží necelých 500 kilogramů, je vybavena komunikační technikou a třemi kyslíkovými bombami, které by měly stačit až na hodinu a půl, a dvěma únikovými cestami v případě, že kapsle uvízne v šachtě. Dojde-li na nejhorší, horník odstraní podlahu a vrátí se zpět. Kapsle budou vyvedeny v chilských národních barvách.

Ke skupině spustí koordinátora a lékaře

Mužům bude při evakuaci pomáhat další horník a lékař, které dolů spustí, jakmile bude dokončen tunel. Horníci budou rozčleněni do tří skupin, přičemž ti nejzdatnější mají být vytaženi jako poslední. Jakmile se všichni muži dostanou na povrch, v polní nemocnici, kterou v místě zbudovali, je ošetří a pak je teprve ve stabilizovaném stavu přemístí vrtulníkem do jiných nemocnic.

Dvaatřicet chilských a jeden bolivijský horník jsou v hlubině uvězněni od 5. srpna, kdy došlo k závalu hlavní šachty v dole na měď a zlato.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám