Hlavní obsah

Pákistánskou neuroložku odsoudili na 86 let za pokus zabít americké vojáky

New York

Trest 86 let vězení dostala ve čtvrtek pákistánská neuroložka Aafia Siddiquiová v USA za pokus zabít americké vojáky, kteří ji vyslýchali. Na začátku února jí porota uznala vinou z pokusu zavraždit americké vojáky a agenty FBI v Afghánistánu, uvedla BBC.

Článek

Neuroložka, která studovala v USA se 18. července 2008 na policejní stanici v Afghánistánu vypálila po amerických vojácích a dvou agentech FBI, kteří se ji snažili vyslechnout. Nikoho však nezasáhla.

Pušky M-4 se zmocnila přestože v místnosti byli kromě agentů ještě rotmistr, kapitán a tlumočníci, podařilo se jí zmocnit se pušky a vypálit z ní dvě rány. Křičela přitom: „Smrt Američanům!“ Rotmistr nejméně jednou ranou ženu zasáhl.

FBI ji podezřívala z napojení na al-Káidu

FBI po ženě narozené v Pákistánu, která vystudoval neurologii na Massachusettském technologickém institutu v USA, už nějakou dobu pátrala, protože měla podezření, že je napojena na al-Káidu. Vzala si totiž příbuzného Chálida Šajcha Mohammeda, který naplánoval útoky z 11. září.

Nakonec ji zadrželi ji v Afghánistánu. V srpnu 2008 byla vydána do USA, kde se s ní konal soud. Prokuratura pro ni žádala doživotí.

Obhájce namítal, že by měla být osvobozena, protože nebyly zajištěny žádné důkazy, potvrzující, že žena na policejní stanici střílela. Chyběly i kulky. Žena střelbu popírala. Větší váhu ale mělo svědectví vojáků. [celá zpráva]

Když byla uznána vinou, vyvolalo to protesty v Pákistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám