Hlavní obsah

USA hrozí více menších teroristických útoků

Washington

Spojeným státům hrozí větší množství menších teroristických útoků, napsala agentura Reuters s odvoláním na středeční slyšení bezpečnostních činitelů v Senátu. Dodali, že zjišťovat nebezpečí těchto útoků je složitější.

Článek

Podle činitelů amerických bezpečnostních složek, včetně ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanové a ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Roberta Muellera, al-Káida a její spojenci plánují stále více malých útoků na Spojené státy, které mohou být prováděny častěji a které mohou zasáhnout více cílů.

Teroristické skupiny také zintenzivnily snahy rekrutovat americké agenty, což by jim umožnilo obejít bezpečnostní opatření USA.

Malé hrozby z více stran  

"Nebezpečí se vyvíjí několika směry, což ztěžuje bezpečnostním složkám a policii odhalování a zabraňování útokům," uvedla Napolitanová v psaném svědectví, které předložila senátnímu výboru pro vnitřní bezpečnost.

Podle Napolitanové nepovedený bombový útok z 1. května tohoto roku, při kterém útočník schoval bombu do auta na newyorském Times Square [celá zpráva], a pokus odpálit nálož v letadle, které 25. prosince 2009 mířilo do Detroitu [celá zpráva], přispěly k tomu, že se nyní americké tajné služby zaměřují především na to, aby předešly menším útokům, které se dají jednodušeji naplánovat a provést.

Potvrdila tak závěry studijní skupiny BPC zveřejněné 11. září. Ve zprávě BPC varují odborníci před radikalizací muslimů žijících v USA a před změnou strategie teroristické sítě al-Káida a jejích spojenců. Situace v USA již není příliš odlišná než v Evropě, která čelí teroristické hrozbě od imigrantů, domácích rodilých muslimů a čerstvých vyznavačů islámu. [celá zpráva]

Kromě Pákistánu je nebezpečím i Jemen a Somálsko

Ředitel FBI Mueller senátorům řekl, že největší nebezpečí hrozí od spojenců al-Káidy v Pákistánu, Afghánistánu, Jemenu, Somálsku a Iráku. Ústředí teroristické organizace v Pákistánu, které vede Usáma bin Ládin, je ale podle amerických bezpečnostních činitelů oslabeno nejvíce od roku 2001. Hlavní příčinou oslabení jsou prý protiteroristické operace USA a Pákistánu v oblasti.

Jeho hodnocení odpovídá závěrům britské MI5, podle nichž roste nebezpečí útoků připravených v Somálsku a Jemenu i kvůli vlivu kázání radikálního duchovního amerického původu Anwara al-Awlakiho, který je nyní v Jemenu. Ve spojení s ním byli teroristé z 11. září i lékař Nidal Málik Hasan, který zabíjel na texaské základně americké armády. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám