Hlavní obsah

Obama vyzve Írán: Dokažte mírumilovnost svého jaderného programu

– Washington

Americký prezident Barack Obama při vystoupení na nadcházejícím pravidelnému zasedání Valného shromáždění OSN řekne Íránu, že může zlepšit vztahy s mezinárodním společenstvím, když názorně dokáže mírový záměr svého jaderného programu. Informoval o tom v noci na úterý Bílý dům.

Článek

Obama vystoupí na jednání vrcholného orgánu OSN v sídle světové organizace v New Yorku ve čtvrtek, upřesnila agentura Reuters.

"Dveře k lepším vztahům s USA a mezinárodním společenstvím mají (Íránci) otevřené. Ovšem, aby prošel těmito dveřmi, Írán bude muset dokázat mírový záměr u svého jaderného programu a splnit závazky vůči mezinárodnímu společenství," předeslal k Obamově projevu jeho bezpečnostní poradce Ben Rhodes.

Rada bezpečnosti OSN, Spojené státy i Evropská unie přijaly tvrdší sankce proti Íránu, který vzdoruje mezinárodnímu tlaku, aby zastavil obohacování uranu. Írán tvrdí, že obohacený uran potřebuje na výrobu elektřiny, ale Spojené státy a jejich spojenci, včetně Izraele, se obávají, že íránský režim chce vyrobit atomovou bombu.

Obama v pondělí prohlásil, že kdyby Írán získal jadernou zbraň, byl by to "skutečný problém". Zároveň podle agentury Reuters řekl, že si nemyslí, že by vojenská akce Izraele nebo Spojených států byla tou nejlepší cestou, jak krizi řešit.

Američtí vojenští velitelé v minulosti varovali, že by vojenský zásah USA nebo Izraele mohl vyvolat odvetné akce Teheránu a s ním spřízněných skupin, jako libanonského Hizballáhu nebo palestinského Hamasu, které by mohly destabilizovat celý Blízký východ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám