Hlavní obsah

Záchranáři v Chile začali vrtat třetí únikový tunel

Chilští záchranáři začali hloubit třetí únikový tunel na pomoc 33 horníkům, kteří jsou přes šest týdnů uvězněni 630 metrů pod zemí. Prezident Sebastián Piňera horníkům vzkázal, že si je jistý úspěchem záchranné akce.

Článek

Hlava státu v neděli uvedla, že by muži mohli být vytaženi na povrch počátkem listopadu. Byla to už pátá prezidentova návštěva dolu San José. Piňeru při ní doprovázela známá spisovatelka Isabel Allendeová. Prezident horníkům přes videokameru vzkázal, že až se uvidí příště, budou stát vedle sebe na zemi.

Vrtné zařízení pracující na nové únikové cestě je výkonnější než předchozí – je schopno za den prorazit do hloubky 30 metrů. Mohlo by tedy být prvním, které únikovou cestu dokončí. Mezitím se v pátek záchranářům povedlo dokončit 30 centimetrů širokou šachtu a napojit ji na chodbu, v níž se horníci nacházejí. Nyní je třeba šachtu rozšířit. [celá zpráva]

Dvaatřicet chilských a jeden bolivijský horník jsou v hlubině uvězněni od 5. srpna, kdy došlo k závalu hlavní šachty v dole na měď a zlato. K mužům už byly proraženy tři díry, jimiž dostávají jídlo, vodu a léky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám