Hlavní obsah

Bermudy zasáhl předvoj hurikánu Igor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamilton

Bermudy v neděli zasáhl předvoj hurikánu Igor, jednoho z nejsilnějších, jaký kdy toto souostroví ohrozil. Ve tři hodiny odpoledne místního času (20:00 SELČ) byl ještě skoro 200 kilometrů na jiho-jihozápad od ostrovů, ale ty už bičoval prudký déšť, vlnobití a vítr o rychlosti 140 kilometrů v hodině.

Foto: Reuters

Předvoj Igora dorazil na Bermudy.

Článek

Oko mohutného hurikánu Igor podle amerických meteorologů Bermudy buď přímo zasáhne, nebo jen těsně mine. Bouře bude sužovat ostrovy přibližně 36 hodin. "Naše země a náš národ jen zřídka ve své historii čelil plné síle tak velké bouře," varoval bermudský premiér Ewart Brown.

Ulice měst na Bermudách byly pusté. Na některých místech už byla přerušena dodávka elektřiny. Mezinárodní letiště ve správním středisku ostrovů Hamiltonu bylo uzavřeno.

Očekává se, že při přechodu Igora přes Bermudy spadne 150 až 230 milimetrů srážek, které mohou způsobit další záplavy a vyvolat i sesuvy půdy.

Obyvatelé souostroví během soboty utěsňovali okna domů a připravovali pytle s pískem, které mají sloužit jako provizorní protipovodňové zábrany. Lidé stáli fronty v obchodech a nakupovali vybavení od elektrických generátorů přes svíčky a baterie až po konzervy s jídlem.

Nad Mexikem se rozpadl Karl

Nad středním Mexikem se mezitím rozpadly zbytky hurikánu Karl, který udeřil na pobřeží u města Veracruz. Přívalová vlna a silné deště zaplavily okolí města a významný mexický přístav tak zůstal odříznut od zbytku státu. Podle úřadů jsou však škody ve městě minimální, obyvatelé se pouze potýkají s velkými výpadky proudu.

Řádění bouře si v Mexiku vyžádalo osm obětí. Několik lidí zemřelo při sesuvech půdy, další se utopili v rozvodněných tocích.

Letošní hurikánová sezona je bouřlivější než v jiných letech. Nad Atlantikem se od začátku června vytvořilo šest hurikánů a "příznivé" podmínky pro jejich vznik potrvají až do listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám