Hlavní obsah

Vítězství delawarské popelky potvrdilo nástup konzervativců z Tea Party

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy zažily v úterý šok. Senátorské primárky v Delaware vyhrála takřka neznámá Christine O´Donnelllová, která neměla podporu vedení strany, a přesto porazila Mika Castlea, jenž získal nominaci už podeváté. Její úspěch potvrdil nástup konzervativního puristického křídla, spojeného s hnutím Tea Party, jehož symbolem se stala zpočátku vysmívaná Sarah Palinová.

Foto: Tim Shaffer, Reuters

Christine O´Donnellová slaví vítězství v primárkách v Delaware

Článek

O´Donnellová vyhrála zcela překvapivě, průzkumy jí nedávaly šanci a nevěřily jí ani špičky strany. Přesto uspěla, protože měla podporu Tea Party a Sarah Palinové, organizace Tea Party Express jí také poskytla 150 000 dolarů na kampaň. V hlasování získala srdce 54 procent voličů.

Vedení strany přitom varovalo, že ji v senátních volbách nepodpoří, jestliže porazí Castlea. Je přesvědčeno, že O´Donnellová nemá šanci uspět ve státě, kde mají silné pozice demokraté, pochází odtamtud viceprezident Joe Biden.

Věřilo však, že s jiným kandidátem by mohlo získat voliče rozčarované ekonomickou situací a postupem Obamovy administrativy, takže by se přiklonili k republikánům.

Foto: Tim Shaffer, Reuters

Christine O´Donnellová slaví vítězství v primárkách v Delaware

O´Donnellová si však věří. „Když budou stejní lidé, kteří proti mně bojovali, stejně tvrdě pracovat pro mě, vyhrajeme.“ Pak dodala pro CNN, že je schopná vyhrát i bez podpory stranického vedení. „Nemají vítěznou dráhu,“ řekla na účet vedení strany, “jsou příliš líní věnovat úsilí, které potřebujeme k vítězství.“

Vedení strany ji přesto pogratulovalo, ovšem Bill Kristol, který se obával, že v listopadu neuspěje, si neodpustil pro BBC poznámku: „Znám Sarah Palinovou. Respektuji Sarah Palinovou. Ale při vší úctě, Christine Donnellová není Sarah Palinová.“

Podpora Tea Party v úterý zajistila nominaci i Carlovi Palladinovi, který usiluje o post guvernéra New Yorku. Už dříve uspěli kandidáti podporovaní Tea Party v senátních primárkách v Nevadě, Coloradu, Floridě, Kentucky a Aljašce.

Výsledky z New Hampshire zatím známy nejsou, souboje mezi veteránem Kellym Ayottem a jeho protikandidátem Ovidem Lamontagnem jsou velmi těsné. Ayotteho podporuje vedení strany i Palinová, která mu říká Žulový grizzly. Naopak Tea Party podporuje jeho vyzyvatele.

O síle Tea Party svědčí i fakt, že John McCain, který neuspěl v posledních prezidentských volbách, musel kvůli nastupujícím konzervativcům změnit své názory, neboť je pro Tea Party příliš liberální. [celá zpráva]

Tea Party nepodporuje jen snížení daní a výdajů, ale i další tradiční konzervativní hodnoty. BBC ale uvádí, že mnohým jde více o ideje než o úspěch v politice. Výsledky z Delaware to potvrzují. Republikáni mají v listopadu velkou šanci získat většinu v obou komorách kongresu a blokovat Obamovu politiku. Ovšem je otázkou, zde se jim to podaří s lidmi jako je O´Donnellová, uvádějí američtí komentátoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám