Hlavní obsah

BP obnovila hloubení odlehčovacího vrtu v Mexickém zálivu

Houston

Společnost BP v pondělí obnovila hloubení odlehčovací šachty, která má posloužit k definitivnímu zabetonování vadného vrtu v Mexickém zálivu. Podle agentury Reuters celá procedura zřejmě zabere přibližně týden. Měla by se stát poslední tečkou za nejhorší civilní ropnou havárií v dějinách.

Foto: Reuters

Poškozený vrt BP Macondo

Článek

Odborníkům zbývá vyhloubit 15 metrů odlehčovací šachty, než protne původní vrt. Obě šachty se spojí téměř 4000 metrů pod mořským dnem. Odlehčovacím vrtem se dolů napumpuje směs cementu a bahna, která obě šachty ucpe. Poté ještě odborníci chystají zátěžový test, který má potvrdit, zda je betonová "zátka" dostatečně pevná a vydrží tlak, který v ropném ložisku panuje.

Odlehčovací vrt měl být původně dokončen už v polovině srpna. Vyhloubení posledních metrů ale bylo odloženo, protože BP přišla s jiným způsobem, jak únik ropy z vadného vrtu zastavit, když do původní šachty napumpovala beton shora. Ucpání šachty zespodu pomocí odlehčovacího vrtu slouží jako pojistka, také ale jako způsob, jak rozložit tlak suroviny do několika směrů.

Vrtná plošina Deepwater Horizon, kterou BP provozovala, vybuchla v Mexickém zálivu 20. dubna. Následující tři měsíce do moře z vrtu v hloubce 1,5 kilometru denně vytékaly miliony litrů ropy. Celkem se jí do Mexického zálivu dostalo kolem 800 milionů litrů a zasáhla i americké pobřeží.

Dosavadní náklady na likvidaci ropné havárie dosáhly několika miliard dolarů. S dopady na životní prostředí se Spojené státy budou podle ekologů potýkat ještě roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám