Hlavní obsah

Obama: USA nepovedou válku proti islámu

– Washington

Americký prezident Barack Obama v sobotu při příležitosti devátého výročí teroristických útoků na Spojené státy apeloval na Američany, aby udržovali při životě americké hodnoty a ideály, mezi něž patří náboženská tolerance.

Článek

Na slavnosti v Pentagonu, jenž se 11. září 2001 stal jedním z cílů islámských teroristů, Obama podle agentury AFP prohlásil, že Spojené státy "nikdy nepovedou válku proti islámu".

Výročí útoků si Obama připomněl ve washingtonském sídle ministerstva obrany, kde před devíti lety náraz uneseného linkového letounu zabil 184 nevinných lidí. Obama řekl, že nejlepším způsobem, jak uctít oběti útoku, je orientovat se na hodnoty, které definují Ameriku. Teroristé podle něj 11. září útočili na americké ideály a nejlepší zbraní, kterou Amerika ve válce proti terorismu má, je tyto ctnosti hájit a žít podle nich.

Podle Obamy mezi ně patří i právo na náboženskou svobodu. Znovu zdůraznil, že USA se nenacházejí ve válce s islámem. "Nebylo to náboženství, které nás napadlo, byla to Al-Káida," prohlásil prezident.

Podle Obamy mezi ně patří i právo na náboženskou svobodu. Znovu zdůraznil, že USA se nenacházejí ve válce s islámem. "Nebylo to náboženství, které nás napadlo, byla to Al-Káida," prohlásil prezident.

Letošní vzpomínkové akce zastínily hrozby floridského pastora Terryho Jonese, že dnes demonstrativně spálí korán, svatou knihu islámu. Jones nakonec svůj plán odvolal. Smířil se prý i s tím, že v blízkosti místa zničeného teroristickými útoky v New Yorku má být postavena mešita.

Právě u hlavního symbolu teroristických útoků, u někdejšího Světového obchodního centra v New Yorku, se v sobotu shromáždili příbuzní a přátelé zdejších 2752 obětí a pokládali květiny. Předčítána byla jména všech obětí v abecedním pořádku.

K památníku u místa ztroskotání čtvrtého letadla v Pensylvánii dnes společně zamířily Michelle Obamová i bývalá první dáma USA Laura Bushová. Shromáždily se tam stovky lidí. Mnozí z nich přinesli americké vlajky nebo na sobě měli trička připomínající oběť 40 pasažérů a členů posádky letu 93 na lince z Newarku do San Franciska. Únosce tehdy přemohli samotní cestující, letoun však ztroskotal asi 100 kilometrů jihozápadně od Pittsburghu.

Anketa

Změnily podle vás teroristické útoky z 11. září 2001 svět?
Ano
88,5 %
Ne
11,5 %
Celkem hlasovalo 7129 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám