Hlavní obsah

Podle Obamy se ekonomika USA zotavuje, ale díra po recesi je velká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v pátek hovořil o americké ekonomice. Zmínil, že se postupně zotavuje, ale že krize se na ní značně podepsala. Vychválil své stimulační plány a pustil se do republikánů, kteří nabízejí stále stejné modely, jaké krizi způsobily.

Článek

„Po devatenáct měsíců jsme tvrdě pracovali, abychom se vyhnuli krizi, aby ekonomika, která se smrskla, zase rostla. A i když ekonomika roste, zůstává tu obrovská díra,“ řekl Obama.

Zdůraznil, že kroky, které jeho vláda podnikla, pomohly zotavení ekonomiky. „Udělali jsme zásahy, které ekonomiku na dlouho posílí.“ Zmínil především peníze poskytnuté na budování infrastruktury. Podle něj tyto peníze pomohou Americe udržet krok se zeměmi, které na ní už pracují a budují vysokorychlostní železnice.

Podle něj je ale potřeba ještě hodně udělat. „Milióny Američanů stále hledají práci. Vyzval senátory, aby přestali blokovat balíček na podporu malých podnikatelů, který neprošel kvůli obstrukcím republikánů.

Obama přiznal, že Američané jsou už rozzlobení, že je pokrok tak pomalý. Protože demokraté mají v křesle prezidenta a ovládají obě komory Kongresu, budou samozřejmě volby referendem o ekonomické politice. Obama ale zdůraznil, že ideje republikánů jsou ještě horší: „Republikáni nabízejí přesně to, co nás dostalo do problémů. Jestli chcete politiku, která nás dovedla do problémů, republikáni jsou připraveni to udělat.“ Podle něj přinesou opět chaos.

Obama ale je ochoten s republikány jednat o daních.

Reklama

Výběr článků

Načítám