Hlavní obsah

Pentagon se bojí vyzrazení tajemství v nové knize, skoupí všechny výtisky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ministerstvo obrany USA chce zabránit tomu, aby se plánovaná kniha vzpomínek jednoho bývalého armádního agenta dostala k veřejnosti. Plánuje proto skoupit všech 10 000 výtisků určených k vydání. V pátek to uvedl deník The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Autor knihy Anthony Shaffer

Článek

Kniha Operace Temné srdce má vyjít tento měsíc. Armádní rezervista a pracovník střediska pro studia obrany ve Washingtonu, podplukovník Anthony Shaffer, v ní popisuje zážitky z Afghánistánu v roce 2003, tedy z doby, kdy se pozornost USA přesměrovala z Afghánistánu do Iráku. Mimo jiné se zmiňuje o tajných operacích včetně nezdařilých sledování představitelů al-Káidy přes hranici v Pákistánu. Ta byla ukončena kvůli údajným obavám Pentagonu z reakce pákistánské vlády.

Shafferovu knihu počátkem roku povolilo velení rezervních složek, vojenská rozvědka, pro kterou kdysi pracoval, ale vznesla námitky vůči jmenování amerických agentů. Rozvědka nahlásila problém kanceláři ministra obrany, která následně kopii knihy rozeslala k posouzení dalším úřadům, pravděpodobně i CIA. „Všechny měly k něčemu menší námitky,“ řekl novinářům anonymní zdroj z administrativy.

Pentagon měl nato vyslat k vydavateli, kterým je nakladatelství St. Martin's Press, svůj tým, aby vyjednal odkoupení celého nákladu. Dotisk může vyjít, bude-li text změněn tak, jak to požaduje vláda. Zatímco na druhém se obě strany údajně dohodly, na odkoupení prvních 10 000 knih zatím ne.

Shaffer v minulosti před vyšetřovacím výborem Kongresu k událostem z 11. září 2001 řekl, že skupina Able Danger při Pentagonu identifikovala údajného vůdce únosců letadel Muhammada Attu ještě před teroristickými útoky na New York. Vyšetřovatelé později tento výrok, stejně jako jiné, odmítli. Shaffer v knize tvrzení opakuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám