Hlavní obsah

Paliče koránu z Floridy odsoudil i Obama

Novinky, rei
Washington

Americký prezident Barack Obama se ve středu vložil do kauzy pálení výtisků koránu, které v sobotu plánuje pastor malé církve na Floridě. Prezident varoval, že takový krok je „zlatým dolem pro další nábor radikálů do al-Káidy.

Článek

„Podívejte se, to je zlatý důl pro al-Káidu. Mohly by nastat vážné násilnosti v zemích jako Pákistán a Afghánistán. Doufám, že (pastor Jones) chápe, že jeho čin je destruktivním aktem,“ citovala agentura AP Obamu, který stejně jako vrchní velitel amerických sil v Afghánistánu David Petraeus varoval, že by to mohlo ohrozit vojáky v této zemi.

Proti Jonesovi už vznesly námitky Pákistán a Malajsie. Ta to nazvala hyenismem. V Pákistánu, Afghánistánu a Indonésii zaznamenali první pouliční nepokoje.

Foto: Asim Tanveer , Reuters

Lidé v pákistánském Multánu protestují proti pálení koránu.

Bílý dům už jednou plán Terryho Jonese spálit během sobotního devátého výročí teroristických útoků z 11. září 2001 výtisky svaté knihy muslimů koránu odsoudil ústy šéfky diplomacie Hillary Clintonové. Jones považuje korán za zdroj zla, protože prý vybízí k násilí a radikalismu.

Proti Jonesově plánu se vyslovil i Vatikán. Úřady ale proti pastorovi zakročit nemohou, jeho plán chrání ústavní právo svobody projevu.

Anketa

Měl by americký pastor od plánu pálit korán upustit?
Ano
65,4 %
Ne
31 %
Nevím
3,6 %
Celkem hlasovalo 6039 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám