Hlavní obsah

Mexiko čelí ozbrojenému povstání narkomafie

– Washington

Tvrdá slova volila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, když hodnotila situaci s drogovými gangy v Mexiku. Podle ní má jednání narkomafií všechny znaky ozbrojeného povstání rebelů. Mexiko srovnání odmítá, ač si drogová válka vyžádala od roku 2006 už 28 000 životů. Nasazena je proti kartelům nejen federální policie, ale také armáda.

Článek

„Vypadá to jako v Kolumbii před dvaceti lety, když narkomafie ovládaly celá území země,“ řekla po projevu před americkými experty pro zahraniční politiku z Rady pro zahraniční vztahy. Podle ní drogové kartely ve svém postupu „ukazují stále více a více z přístupu vzbouřenců“.

Mexická vláda hodnocení Clintonové odmítla. Mluvčí vlády Alejandro Poire řekl, že společný je jen kořen konfliktů v Mexiku a v Kolumbii. A tím je vysoká poptávka po drogách v USA.

Americká administrativa poprvé připustila částečnou odpovědnost USA za situaci. Zmínila ale především fakt, že se do Mexika dostávají z USA zbraně, které kartely využívají. Podle posledních studií tři ze 14 střelných zbraních použitých při zločinech v Mexiku pocházejí z USA.

Poire také odmítl, že by se dalo srovnat jednání drogových kartelů s ozbrojenými povstalci. Dodal ale, že „Mexiko při boji s kriminalitou dělá vše“ a zmínil, že „spolupráce s USA je nedílnou součástí strategie“ při boji s drogovými kartely.

Ze slov Clintonové je patrné, že se USA obávají drogové války více, než oficiálně připouštějí, vyvozuje z vystoupení mexický korespondent BBC Julian Miglierini.

 Změna americké politiky

Clintonová také hovořila o změně americké zahraniční politiky. Obamova administrativa je kritizována, že na poli mezinárodní politiky zatím příliš neuspěla. Írán ani Severní Korea se nevzdaly svých jaderných ambicí, bezpečnostní situace v Afghánistánu je stále špatná a izraelskopalestinské vztahy se nepodařilo zlepšit.

To se podle Clintonové změní.

Reklama

Výběr článků

Načítám