Hlavní obsah

Počet obětí sesuvů půdy v Guatemale stoupl

Guatemala

Již na 44 stoupl v Guatemale počet obětí sesuvů půdy, které vyvolaly dlouhotrvající mohutné lijáky. Oznámila to guatemalská oficiální místa. Dalších nejméně 16 lidí je pohřešovaných. Záchranné týmy v pondělí pokračovaly v pátrání, které musely v neděli přerušit poté, co nové sesuvy zavalily i několik pátračů.

Foto: Reuters

Záchranáři v guatemalské La Cumbre de Alaska vyprošťují jednu z obětí rozsáhlých sesuvů půdy

Článek

Prezident Álvaro Colom, který v neděli v zemi vyhlásil stav ohrožení, v pondělí navštívil místa největších sesuvů podél transamerické dálnice. Ta byla v délce 130 kilometrů preventivně uzavřena. Prvním projevem živelní pohromy byl totiž sesuv půdy na dálnici asi 80 kilometrů západně od hlavního města, kde zával v sobotu zasáhl autobus s 35 pasažéry, z nichž 12 útok 3500 tun bahna a kamení nepřežilo.

Od soboty bylo v této středoamerické republice zaznamenáno přes 50 sesuvů a z břehů vystoupily desítky rozvodněných řek. Evakuováno bylo dosud 14 000 lidí, dalších 30 000 je ve stavu ohrožení. Lijáky do regionu přinesla tropická níže Agatha, pršet má podle předpovědí ještě několik dalších.

Zasaženy jsou i sousední státy. V Nikaragui přišlo za poslední dni kvůli rozmarům počasí o život asi 40 lidí, v Hondurasu překročil počet obětí dvacítku. Desítky lidí zahynuly také na jihu Mexika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám