Hlavní obsah

Křičela jsem na Bushe, ať se nevrací, popsala 11. září Riceová

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident George W. Bush se okamžitě po leteckých útocích teroristů 11. září 2001 chtěl vrátit z Floridy, kde pobýval, do Washingtonu, ale jeho poradkyně pro národní bezpečnost a budoucí šéfka diplomacie Condoleezza Riceová na něho v telefonu křičela, že se vrátit nesmí. V bunkru pod Bílým domem bylo navíc plno a docházel vzduch.

Článek

Riceová to uvedla v rozhovoru pro dokument televize Channel 4 „9/11: Výjimečný stav“, který stanice odvysílá v sobotu u příležitost devátého výročí teroristických útoků na USA. V předstihu výroky citovala agentura Press Association.

Bush prý po útocích na newyorské mrakodrapy sedl na letadlo a telefonoval jí, že se vrací do Washingtonu. Riceová se obávala, že by se mohl stát terčem teroristů.

„Nesmíte se vracet. Spojené státy jsou napadeny a vy se musíte uchýlit do bezpečí. Nevíme, co se děje,“ zněla její slova. „Vracím se zpátky,“ odpověděl Bush. „Nemůžete. Nemůžete zpět,“ zakřičela Riceová a zavěsila.

Podle jejích slov to bylo poprvé, kdy na prezidenta zvýšila hlas a Bushe rozmluva velmi rozladila. „Znala jsem prezidenta dlouho a věděla jsem, že nechce nic víc, než být u kormidla,“ poznamenala.

V bunkru se nedalo dýchat

Riceová doplnila, že v bunkru pod Bílým domem, kam se uchýlila s ostatními představiteli administrativy včetně viceprezidenta Dicka Cheneyho, bylo plno lidí a záhy se nedalo dýchat.

„Bylo tam tolik lidí, že se začalo nedostávat kyslíku. Pak přišli lidé z tajných služeb a řekli, že musí dostat nějaké lidi pryč. Doslova říkali lidem, že nejsou klíčoví a musejí odejít,“ popsala.

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 arabských teroristů z organizace Al-Káida unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku. Další letadlo narazilo do budovy Pentagonu, jiné havarovalo v Pensylvánii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám