Hlavní obsah

Kuba propustila osm zadržovaných členů opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kuba propustila osm stoupenců opozice, kteří byli před třemi týdny zadrženi v Havaně a v Guantánamu. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na kubánskou opozici.

Foto: Profimedia.cz

Raúl Castro

Článek

"Propustili nás v sobotu o půlnoci," řekl novinářům Eduardo Pérez, který se dnes s dalšími dvěma propuštěnými zúčastnil tradičního pochodu Dam v bílém, při kterém se v Havaně scházejí manželky a matky politických vězňů oblečené v bílém.

Tři muži, kteří jsou členy nelegální opoziční strany, byli zadrženi 16. srpna během manifestace na havanské univerzitě.

Zároveň s nimi bylo propuštěno i pět dalších členů opozice, kteří byli zadrženi 12. srpna během politického setkání v Guantánamu na severovýchodě země.

Kubánská vláda Raúla Castra v červnu církvi slíbila, že postupně propustí 52 odpůrců komunistického režimu. Jde o příslušníky skupiny 75 stoupenců opozice, kteří byli v březnu 2003 zatčeni a uvězněni za údajné protistátní aktivity. K propuštění zbývajících 52 vězňů dala Kuba svolení po červencových vyjednáváních se Španělskem a zprostředkovatelskou církví. Více než 20 propuštěných politických vězňů se uchýlilo do exilu ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuba přestane dotovat cigarety pro seniory

Kubánští senioři už nebudou moci uplatňovat státem garantovanou slevu na cigarety, jak tomu bylo dosud. Ve čtvrtek to uvedla Havana s tím, že lidé...

Výběr článků

Načítám