Hlavní obsah

Kodak diskriminoval černošské zaměstnance, zaplatí jim 21 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rochester

Americký Eastman Kodak zaplatí svým černošským zaměstnancům 21,4 miliónu dolarů (409 miliónů korun) jako vyrovnání jejich hromadné žaloby. Podle ní podnik bílé zaměstnance zvýhodňoval výší mezd i v kariérním postupu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kodak podle uzavřené dohody vyplatí třem tisícovkám současných i bývalých zaměstnanců odškodnění od tisíce do 50 tisíc dolarů. Uzavřela se tak téměř sedm let trvající bitva. Dohoda se vztahuje na hromadnou žalobu z roku 2004 a podobný případ předložený jinými černými zaměstnanci Kodaku v roce 2007.

Žaloby vinily Kodak z toho, že svým černošským zaměstnancům vyplácí nižší mzdy než jejich kolegům bělochům, brání jim v kariérním postupu a udržuje rasově nepřátelské pracovní prostředí.

Podle vyrovnání, které Kodak odsouhlasil, firma vyplatí 3008 zaměstnancům 9,65 miliónu dolarů a jejich právníkům 9,7 miliónu za poplatky a výdaje. Zbytek půjde na správu odškodnění a na různá školení inspektorů, které Kodak v rámci dohody slíbil.

Podnik také najme pracovního psychologa a dva podnikové statistiky, kteří přehodnotí mzdovou a kariérní politiku firmy a doporučí jí zlepšení. Kodak uvedl, že dohoda představuje vzájemné řešení zájmů, ale absolutně popřel jakékoli pochybení, napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám