Hlavní obsah

Celé vedení brazilského města zatčeno pro podezření z korupce

Brasílie

Dourados, druhé největší město brazilského státu Mato Grosso do Sul, se ve čtvrtek probudilo bez starosty, jeho zástupce a členů městské rady. V předchozí den je všechny zadržela policie pro podezření z korupce. O tom, kdo dvousettisícové město povede, teď bude musit rozhodnout justice.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zadrženo bylo 29 lidí - kromě městských funkcionářů také starostova manželka a řada místních podnikatelů. Všichni jsou podezřelí z podvodů při zadávání veřejných zakázek nebo z uplácení a také vymáhání a využívání úplatků.

Podnět k vyšetřování, jež vyústilo ve středeční policejní zákrok, dal bývalý tajemník radnice a zároveň novinář Eleandro Passaia. Ten policii upozornil na údajnou korupční síť v městské správě a předal jí nahrávky, které pořídil a které to mají dokazovat. Teď je pod policejní ochranou.

Passaia řekl, že starosta Ari Artuzi hned po nástupu do úřadu otevřel "černou pokladnu", dotoval ji úplatky od podnikatelů a sám z ní měsíčně nelegálně vyplácel některé své spolupracovníky.

Passaia také řekl, že starostova manželka použila část úplatků na to, aby si dala vylepšit poprsí. To prý Passaiu zvlášť rozčílilo, protože ve stejnou dobu jedno dítě osleplo, neboť se mu v jednom místním zdravotním středisku nedostalo péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám