Hlavní obsah

V Mexickém zálivu vybuchla další ropná plošina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Mexickém zálivu ve čtvrtek ráno místního času vybuchla další ropná plošina a následně se vzňala. Plošina leží na západ od té, co se potopila před třemi měsíci, což způsobilo největší ekologickou katastrofu v dějinách USA.

Foto: Profimedia.cz

Ropná plošina. Ilustrační foto

Článek

Plošina leží asi 130 kilometrů od zátoky Vermilion ve státě Louisiana. Americká pobřežní stráž okamžitě k nehodě vyslala čtyři lodě, dvě letadla a sedm helikoptér.

Na plošině se v době výbuchu nacházelo třináct dělníků, kteří skončili v moři. Mluvčí pobřežní stráže Bill Colclough stanici CNN řekl, že jeden dělník byl se zraněními převezen do nemocnice, ostatní jsou v pořádku.

"Ti chlapi byli duchapřítomní a využili svůj výcvik a navlékli si speciální obleky, než skočili do vody,“ řekl agentuře AP důstojník pobřežní stráže John Edwards.

Plošinu Vermilion 380 podle CNN vlastní společnost Mariner Energy se sídlem v Houstonu. Stanice SkyNews uvedla, že se nejedná o vrtnou plošinu, což dává naději, že případný únik ropy nebude tak masivní, jako v případě plošiny Deepwater Horizon. Plošina Vermilion 380 navíc stála v mělkém moři s hloubkou kolem 100 metrů, což je mnohem méně, než zařízení společnosti BP, které dělil od dna jeden a půl kilometru.

Deepwater Horizon se nacházela západně od Vermilionu 380. Po výbuchu a následném požáru se potopila. Do moře přes dva měsíce unikaly milióny litrů ropy, což způsobilo největší ekologickou katastrofou v dějinách USA.

Jedenáct dělníků při výbuchu zemřelo. Poškozený vrt Macondo se teprve nedávno podařilo uzavřít, na finální zapečetění ale stále čeká. Záchranáři pořád hloubí odlehčovací vrty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám