Hlavní obsah

Letištní kontrola USA urazila delegaci z Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Rušíme návštěvu na americkém velitelství na Floridě, oznámila ve středu pákistánská armáda. Jeden z cestujících si stěžoval, že pákistánská delegace na něj nedělá dobrý dojem, a její členové byli následně podrobeni důkladné kontrole. Delegáty to urazilo.

Foto: Profimedia.cz

Delegaci na základě stížnosti pasažéra podrobili důkladné prohlídce. Ilustrační foto

Článek

Devítičlenná delegace v čele s kontraadmirálem pákistánského námořnictva odcestovala na návštěvu Spojených států na pozvání velitelství ozbrojených sil USA CENTCOM.

Pod něj spadá i válka v Afghánistánu, kde vojenské síly Spojených států a Pákistánu úzce spolupracují.

Na washingtonském Dullesově letišti, kde důstojníci čekali na spoj do Tampy na Floridě, byli vyvedeni z letadla a podrobeni „bezdůvodné letištní bezpečnostní kontrole“, takže nakonec let zmeškali. Po konzultaci s pákistánskými úřady delegace svou účast na jednání odvolala a vrátila se do vlasti.

Ve spolucestujícím nebudili důvěru

Pákistánský list Dawn napsal, že delegace byla na letišti zadržena, protože si jeden z cestujících stěžoval, že v něm Pákistánci nebudí důvěru a že se v jejich blízkosti necítí bezpečně.

Ministerstvo obrany USA vyjádřilo nad incidentem politování. Na mimořádně přísná bezpečnostní opatření v USA si již stěžovala řada cestujících. Ke speciální kontrole bývají lidé vybíráni jen kvůli svému „blízkovýchodnímu“ či „muslimskému“ vzhledu.

Agentura Reuters uvedla, že incident je dalším z důkazů přetrvávající nedůvěry mezi Pákistánem a USA, přestože obě země jsou již řadu let spojenci a nyní úzce spolupracují v globálním boji proti terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám