Hlavní obsah

Zavalení chilští horníci dostali první teplé jídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José
Aktualizováno

Třiatřicet chilských horníků, kteří jsou už 26 dnů zavaleni v dole, dostalo ve středu vůbec první teplé jídlo. Spustili jim je šachtou, kterou jim dodávají i pití a zdravotnický materiál, uvedla BBC.

Článek

Horníci dostali masové kuličky, kuře a rýži. Do té doby dostávali jen tablety s glukózou a mléko s velkým podílem proteinů.

Pomoc pří výživě sestavované odborníky poskytla i americká kosmická agentura NASA na základě zkušeností s výživou kosmonautů Vyžádala si je chilská vláda.

Experti také doporučili, aby se horníci vyvarovali pití alkoholu a nekouřili.

Foto: Ivan Alvarado , Reuters

Důl Copiago v Chile, kde je v hloubce 700 metrů uvězněno 33 havířů.

Sestavování jídelníčku je obtížné, protože horníci nemají jak se zvážit a váhu jim dodat nelze. Mají proto jen odhadnout, jak moc zhubli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Experti také nyní pracují na tom, jak jim simulovat den a noc, aby se jim příliš nerozhodil biorytmus.

Vrtání šachty pozastaveno

Po vyvrtání dvaceti metrů bylo pozastaveno další ražení záchranné šachty kvůli zlomu v hornině. Během pauzy se šachta betonovala.

Úřady při té příležitosti připustili, že existuje i náhradní plán, kdy by se záchranná šachta vrtala z jiné strany hory, kde se těžilo zlato a měď.

Na své záchraně se ale budou muset horníci sami podílet, budou muset odklízet vyvrtanou suť. Podle SkyNews ji bude 3000 tun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám