Hlavní obsah

Hurikán Earl může ohrozit i New York

– Miami

Velké obavy vyvolává hurikán Earl, který v noci na čtvrtek opět zesílil na čtvrtou kategorii. Nejenže kvůli němu evakuovali 30 000 lidí z pobřeží a ostrovů Severní Karolíny, zasaženy jím mohou bát i mnohem severnější oblasti východního pobřeží USA včetně Marylandu, Delaware, New Jersey, Connecticutu a Massachusetts. Podle agentury Reuters nelze vyloučit, že o víkendu zasáhne i New York.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

USA se připravují na hurikán EarlVideo: Reuters

 
Článek

Národní středisko pro hurikány uvedlo, že očekává, že hurikán nezasáhne přímo východní pobřeží USA, ale stočí se podle něj a bude postupovat na sever. Proto mohou větry, které jej doprovázejí, postihnout oblasti položené na severu, kde se obvykle hurikány nevyskytují.

Earl zesílil

V noci na čtvrtek hurikán Earl po krátkém oslabení opět nabral na síle s větry o rychlosti 215 kilometrů za hodinu patří do čtvrté kategorie na pětistupňové Saffirově-Simpsonově škále. Ještě před posílením vyvolával v oceánu vlny vysoké více než 15 metrů.

Zatím byla nařízena evakuace obyvatel a návštěvníků z ostrovů Ocracoke a Hatteras u Severní Karolíny. Rychlý odjezd turistů i obyvatel vyvolal dopravní zácpy na mostě vedoucím z ostrova Hatteras. Souostroví Outer Banks, k nimiž oba ostrovy patří, má hurikán minout ve vzdálenosti 130 kilometrů.

„Nejdůležitější pro lidí žijící v oblasti, kterou by se mohl Earl případně pohybovat, je uposlechnout instrukcí místních představitelů,“ řekl administrátor amerického úřadu pro nouzovou pomoc FEMA.

Hurikán

regionální označení pro čtvrté stadium tropické cyklóny v severní části Atlantského oceánu. Maximální rychlost větru (průměr za určitý krátký časový interval) musí v tropické cyklóně dosáhnout nebo překročit hranici 32 m/s (115,2 km/h), která číselně odpovídá 12. stupni Beaufortovy stupnice síly větru. Jako hurikán byly původně označované tropické cyklóny v oblasti Karibského moře.

Hurikán je v anglické jazykové oblasti slovní označení pro 12. stupeň Beaufortovy stupnice. V ČR je nazýván orkán, v SR uragán.

Síla hurikánu se udává podle Saffir-Simpsnonovy stupnice, čtvrtý stupeň přináší vítr o rychlosti 210-250 km/h. Při třetím má vítr rychlost do 200 km/h.

Největší škody zatím hurikán, který se nachází východně od Baham a pohybuje se severozápadně, napáchal na Portoriku, kde způsobil lokální záplavy. Přerušeny byly i dodávky proudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám