Hlavní obsah

Chilští horníci poprvé telefonovali z podzemí se svými blízkými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Chilští horníci, kteří jsou už více než tři týdny zavaleni v podzemí, dostali v neděli poprvé šanci hovořit se svými nejbližšími. Bylo pro ně zřízeno speciální telefonní spojení a každá rodina mohla v izolované kabině hovořit minutu s uvězněnými, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chilští horníci jsou v podzemí už déle než tři týdnyVideo: Reuters

 
Článek

Jedna z žen, Carola Narvaezová, které hovořila se svým manželem Raulem, pak reportérům pověděla: "Řekla jsem mu , že na něj myslím, ale držel hlavu vzhůru. Akorát že mluvil non-stop a já jsem mu do řeči jen obtížně skákala."

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ministr zdravotnictví Jaime Manalich pak uvedl, že duch mužů byl telefonáty od příslušníků rodin posílen. Psychologové žádali blízké, aby jejich telefonáty vyzněly optimisticky.

Šachta, kterou se mají horníci dostat ven a která se začne razit v pondělí, nebude hotová dříve než za 90 až 120 dní. Asi pět horníků má deprese.

V neděli ale důlní inženýři uvedli, že zvažují plán B. Pokud by se využila některé ze stávajících šachet, doba by se mohla zkrátit na polovinu. [celá zpráva]

Ministr pro důlní průmysl Laurence Goldborne však řekl, že jeho odhad je jasný: „Existují tu jiné technologie, které jsme studovali, ale žádná z nich není v současnosti dost rozvinutá." [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám