Hlavní obsah

Kuba přestane dotovat cigarety pro seniory

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kubánští senioři už nebudou moci uplatňovat státem garantovanou slevu na cigarety, jak tomu bylo dosud. Ve čtvrtek to uvedla Havana s tím, že lidé o privilegium přijdou od září.

Foto: Profimedia.cz

Kubánská vláda přestane dotovat cigarety od září.

Článek

Všichni Kubánci starší 55 let mají podle stanice BBC právo na čtyři krabičky cigaret měsíčně za zhruba čtvrtinu běžné ceny. Teď ale vláda rozhodla, že cigarety nejsou takovou nezbytností. Její prohlášení ve státním deníku Granma upřesnilo, že opatření je jedním z kroků na cestě k odstranění státních dotací. Už loni v listopadu vláda upustila od dotování cen hrachu a brambor.

Kubánská ekonomika je v krizi, kterou navíc umocňuje několik desetiletí trvající obchodní embargo ze strany Spojených států.

Podle BBC zlevněné cigarety nakupovali i nekuřáci a následně je prodávali za vyšší cenu, aby si přilepšili k penzi. „Uráží mě to, protože je to další věc, kterou nám berou,“ citovala BBC 64letou Angelu Jiménezovou, která pobírá měsíční důchod v přepočtu okolo 200 korun. Žena dodala, že s takovou bude muset s kouřením přestat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám