Hlavní obsah

V USA stahují 380 miliónů vajec, stovky lidí postihla salmonelóza

Novinky, pst

Stovky Američanů ve čtyřech státech USA postihla salmonelóza kvůli konzumaci potravin, k jejichž přípravě za studena byla použita závadná vejce. Firma Wright County Egg zahájila podle agentury AP ve středu preventivní stahování přibližně 380 miliónů vajec.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí se snaží rozšíření infekčního průjmového onemocnění zmapovat a vyšetřit, jak se nákaza do vajec dostala.

Testy v Minnesotě a Iowě potvrdily, že nákaza pochází z vajec. Nárůst počtu případů salmonely z vajec je hlášen z Kalifornie a Koloráda. Nové podezřelé případy se objevily i dalších šesti státech.

Stopy vedou v Kalifornii především do restaurací, kde se podávají saláty s dresingy a také polévky, do nichž se přidávají syrová vejce. Například v Severní Karolíně salmonelóza zachvátila 80 lidí, kteří ochutnali čokoládový dort a banánový puding v jednom restaurantu v Durhamu.

Salmonelóza
Akutní průjmová bakteriální onemocnění způsobovaná bakteriemi rodu Salmonella (těmi, které nezpůsobují tyfus, tedy S. typhi). Jedná se o bakteriální gastroenteritidu. Inkubační doba je 6-48 hodin. Projevují se zejména průjmy - někdy i 20-30× denně s kolikovitými bolestmi, často též zvracením, horečkou a bolestmi hlavy. Taktéž se může následně dostavit dehydratace. Průjmy trvají v závislosti na formě salmonelózy, stejně tak horečky.
Zdroj: Wikipedia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám