Hlavní obsah

Velké americké satelity mají být nahrazeny roji menších modulů

Novinky, pst

Velké americké satelity, především ty vojenské, mají do budoucna nahradit roje mnohem menších modulů, které budou propojeny bezdrátovou sítí. V případě hrozby, ať již půjde o prolétávající odpad, nebo nepřátelský raketový útok, se roj podle serveru register.com "rozprchne" a pak znovu zformuje a propojí.

Článek

Program je v úterý zveřejněném dokumentu americké vlády pojmenován jako Systém F6 (popisuje ho šest anglických slov začínající na „F“ - Future, Fast, Flexible, Fractionated, Free-Flying, čili budoucnost, rychlost, pružnost, oddělenost a volnost). USA tak zadávají zakázku, která změní poměry na oběžné dráze.

První zkušební roj schopný prozatím komunikovat prostřednictvím komerčních satelitů má dodat britská firma Inmarsat.

Moduly systému F6 mají být schopné se během pěti minut dostat do dvacetikilometrové vzdálenosti od potencionální hrozby a pak se znovu vrátit do stanovené konfigurace. Dalším požadavkem je možnost nepřetržité komunikace s pozemní kontrolou, i když budou satelity za obzorem amerických pozemních stanic nebo vojenských základen.

Ačkoli mezinárodní smlouvy a právo zapovídají používání zbraní ve vesmíru, Spojené státy chtějí být připraveny i na takovou možnost. Čína a Spojené státy schopnost sestřelit satelit přímo demonstrovaly.

Ovšem roje satelitů mohou přinést i úsporu. Instalace nových zařízení by mohla být spojena jen s vynesením jednoho menšího modulu, místo nákladů na kompletní družici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám