Hlavní obsah

Obavy vědců se potvrzují: ropa uniklá z vrtu BP klesá ke dnu, kde může škodit

Právo, CNN, roš

Navzdory oficiálním zprávám, že z poškozeného vrtu BP v Mexickém zálivu byly zlikvidovány tři čtvrtiny veškeré uniklé ropy, badatelé zjistili, že v důsledku masivního použití chemických dispersantů surovina jen mizí z hladiny, ale usazuje se na dně zálivu, kde hrozí další kontaminací.

Článek

Uvádí to zpráva Sanfranciské univerzity, o níž s předstihem informovala CNN.

Nejvýchodněji od vrtu se surovina usazuje v podmořském kaňonu DeSoto. Podle oceánografa Davida Hollandera jsou kapénky často zjistitelné jen ultrafialovým světlem. Rybí potěr je může považovat za potravu, čímž toxické látky dál poplynou do potravinového řetězce.

Dispersanty sunou ropu z hladiny do hlubších vod, kde může ovlivnit fytoplankton a další mořský život
John Paul, mikrobiolog

Nikdo také neví, kam se usazená ropa bude pohybovat. Podle expertů buď stoupne ke kontinentálnímu šelfu, nebo se objeví až později. BP použila 6,8 miliónu litrů dispersantů.

Lékaři z Kalifornie uvedli, že zatímco kvalita vzduchu se po zastavení úniku pronikavě zlepšila, toxiny ve vodě mohou dál vyvolávat kožní a dýchací komplikace i stavy deprese.

Obnoven komerční lov krevet, obavy trvají

Louisiana v pondělí zahájila sezónu komerčního lovu krevet a otevřela k tomu většinu svých pobřežních vod. Část rybářských lodí a jejich majitelů však nyní pracuje pro BP při čistění. Úřady ujišťují, že krevety jsou zdravotně nezávadné, ale obavy trvají.

Agentura AP s odvoláním na lékaře napsala, že pokud jde o rychlost, s níž se mořští živočichové očišťují od toxických látek, jsou krevety někde uprostřed. Rybám to jde nejlépe. „Na první místo rizikového seznamu bych dal ústřice,“ doplnil výzkumník George Crozier.

Do dne či dvou rozhodnou BP a americká vláda, zda pojistí ucpání ropného ložiska bočním záchranným vrtem více než tři kilometry pod mořským dnem. Zpoždění vyvolaly obavy, zda napumpování bahna s cementem nevyvolá tlak a neporuší ucpávku, která byla před měsícem nalita přímo skrz hlavu poškozeného vrtu. Tím by se totiž do moře vylila zbytková ropa uvízlá ve svislém potrubí.

Experti se navíc obávají, že dosavadní ucpávka se přelila i přes okraj vrtu a v prostoru mezi potrubím a okolní horninou zablokovala další vylitou ropu. V sázce je celkem únik dalších tisíc barelů (159 tisíc litrů).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám