Hlavní obsah

Brit cestoval v USA letadly s 200 petardami a zapalovačem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Brit Paul Jones z anglického Rochdalu cestoval bez povšimnutí Spojenými státy dvěma letadly se zásilkou petard. Zajímal se o ně až personál na londýnském letišti Heathrow. Informoval o tom v úterý server BBC. Jones si prý nebezpečnou povahu svého zboží neuvědomil.

Foto: Profimedia.cz

Společnost Continental Airlines nechala Brita do dvou svých letadel nastoupit s více než 200 petardami a zapalovačem.

Článek

Americká letecká společnost Continental Airlines ho nechala nastoupit s více než 200 petardami a zapalovačem do dvou letadel, jimiž cestoval z Kansasu do Houstonu a odtud pak zpět Británie. Tam se toto zboží na základě zákona z roku 1997 neprodává.

Continental Airlines nemá o incidentu povědomí, ale sdělila, že pasažéry upozorňuje, že na palubu nesmějí s nebezpečným materiálem. Americký zákon vylučuje převoz nebezpečného materiálu, k němuž patří i petardy, v kufrech i příručních zavazadlech.

Jones byl o Svátku nezávislosti 4. července v Kansasu. Zůstal mu po něm balíček petard v podobě tyčinky s roznětkou uvnitř a on se rozhodl vzít si je domů do Anglie. "Dal jsem si je do kapsy a u kontroly na letišti je položil na tác. Prošly rentgenovým skenerem," řekl.

Pozastavil se nad nimi až personál na Heathrow. I Britové ho ale nechali s petardami odejít domů.

Britský úřad pro leteckou dopravu o případu neví a sdělil, že to považuje za záležitost týkající se Američanů. Mluvčí Continental Airlines prohlásil, že kontrola pasažérů je věcí amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě, který Jonesův případ nechal bez komentáře.

Letiště v USA i jinde na světě zavedla po loňském prosincovém pokusu o atentát na letadlo z Amsterodamu do Detroitu přísná bezpečnostní opatření. Umarovi Faroukovi Abdul Mutallabovi se tehdy podařilo dostat do letadla výbušninu ve svém spodním prádle.

Reklama

Výběr článků

Načítám