Hlavní obsah

Kalifornští homosexuálové musejí počkat se sňatky do prosince

San Francisco/Mexico DF

Federální soudce Vaughn Walker sice na začátku srpna rozhodl, že kalifornský zákaz sňatků osob stejného pohlaví je protiústavní, do prosince ale zůstane v platnosti. Soudce totiž slíbil ponechat jej v platnosti až do odvolání, které se projedná 6. prosince. Naopak v Mexiku homosexuálové slaví, pokud jsou sezdaní, mohou adoptovat děti.

Článek

Slyšení odvolacího soudu je stanoveno na 6. prosince. Tehdy se má rozhodnout, zda se vůbec lze proti Walkerovu rozhodnutí odvolat. Walker tehdy uvedený zákon označil za protiústavní, ale neumožnil hned uzavírat sňatky, aby mohli jejich odpůrci podat odvolání. [celá zpráva]

Od středy ale měly podle jeho verdiktu být sňatky gayů a lesbiček opět legální.

Odpůrci sňatků osob téhož pohlaví nyní slaví, zákaz se prodlužuje až do 6. prosince.

V Kalifornii probíhá o sňatky homosexuálů tvrdý boj. Kalifornští zákonodárci před dvěma lety odhlasovali možnost sňatků pro homosexuální páry, v listopadu 2008 však 52 procent místních obyvatel schválilo v referendu takzvanou Propozici 8, která zakazuje osobám stejného pohlaví uzavírat sňatky. [celá zpráva]

V lednu ale několik homosexuálních párů zákaz napadlo. [celá zpráva] Walker jej v srpnu označil za protiústavní.

Američtí právní experti jsou přesvědčeni, že konečné rozhodnutí padne teprve u Nejvyššího soudu USA ve Washingtonu.

Adopce jsou legální, rozhodli v Mexiku

Nejvyšší soud Mexika v pondělí rozhodl, že sezdané homosexuální páry v metropoli smí v budoucnu adoptovat děti, čímž zamítl protest generálního státního zastupitelství proti danému zákonu. Před několika dny mexický nejvyšší soud potvrdil, že manželství homosexuálů neodporují ústavě.

Soud dále rozhodl, že sňatky gayů a lesbiček uzavřené ve městě Mexiko, musí být uznány také v ostatních státech této latinskoamerické země.

Sňatky osob stejného pohlaví povolil ve městě Mexiko místní parlament v prosinci roku 2009 a určil, že tyto páry mohou také adoptovat děti. V platnost zákon vstoupil 4. března 2010. Protestovala proti němu především katolická církev. Nejvyšší soud zákon posléze začal přezkoumávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám