Hlavní obsah

Americký ministr obrany chce odejít z funkce

– Washington

Americký ministr obrany Robert Gates v rozhovoru pro pondělní vydání časopisu Foreign Policy řekl, že příští rok ve funkci skončí. Udělá to, jakmile bude jasná strategie v Afghánistánu a americká armáda se odtamtud začne stahovat. Gates to ohlásil po sporech, které má s americkým velitelem mezinárodních sil v Afghánistánu Davidem Petraeusem a po bojích o úspory v resortu obrany.

Foto: Hyungwon Kang, Reuters

Ministr obrany USA Robert Gates

Článek

„Myslím, že v příštím roce budu v pozici, kdy budeme vědět, zda strategie v Afghánistánu funguje. V prosinci budeme mít hodnocení. Vypadá to tedy, že někdy v roce 2011 přichází logická příležitost dát od toho ruce pryč,“ řekl ministr.

Gates ještě dodal, že by bylo chybou čekat do ledna 2012, protože by se těžko na jeho místo hledal dobrý kandidát. „Obávám se, že to není činnost, kterou byste chtěli zaplnit jaro před prezidentskými volbami. Myslím si, že udělat to někdy v roce 2011 zní dobře,“ řekl Gates.

Spory o Afghánistán

Gates podporoval plán Baracka Obamy zahájit stahování amerických vojáků v červenci roku 2011. Petraeus ale uvedl, že to záleží na bezpečnostních podmínkách v zemi v té době. Gates současně naznačil, že akceptovat termín pro něj bylo obtížné: „Termín červenec 2011 pro mě byla překážka, přes kterou jsem se obtížně dostával, protože v Iráku jsem bojoval proti jakýmkoli termínům."

Proměny Pentagonu

Gates také v současné době prosazuje plány a razantní úspory v Pentagonu. Úspory se mají týkat zejména externě poskytovaných služeb, a to včetně zpravodajských. Zmrazeny by měly být ale i vlastní výdaje na dobu tří let. Gates ještě musí plán prosadit. Ovšem už dokázal zastavit výrobu nákladných bojových letounů F-22 Raptor.

Vyslovil se proti nákladným projektům, jako jsou torpédoborce za tři miliardy a bombardéry za dvě (stroje B-2 Spirit). Zatím nemíní omezit flotilu 11 letadlových lodí, ale naznačil, že by to bylo možné, kdyby se zlepšila přesnost čínských střel s plochou dráhou letu a mateřské letadlové lodě by musely být drženy daleko od Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám