Hlavní obsah

Hillary zpět ve hře: bude viceprezidentkou?

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Popularita prezidenta se propadá spolu s ekonomikou, demokraté jsou nervózní a znovuzvolení Baracka Obamy za dva roky by pomohlo, kdyby na kandidátku přibral svou někdejší sokyni z primárek 2008 Hillary Clintonovou.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Hillary Clintonová v Senátu

Článek

Ve webovém časopise Politico to nadhodil exguvernér Virgínie demokrat Doug Wilder. Podle něj je beztak nutné vystřídat nynější prezidentovu „dvojku“ Josepha Bidena, který Bílému domu komplikuje život prostořekostí a podkopává beztak chatrnou důvěru v sebe sama.

„Clintonová je výborným týmových hráčem, a od doby, kdy byla požádána, aby se stala ministryní zahraničí, sklízí dobrá hodnocení,“ soudí Wilder. Jeho návrh vyvolal mezi experty překvapivě příznivou reakci.

„Mít jí na kandidátce by byla mimořádná výhoda vůči voličům a vlila by kandidatuře energii, což by s Bidenem nebylo možné,“ soudí John Heilemann z New York Magazine. Obama bude potřebovat její pomoc mezi bělošskými a nezávislými voliči, kteří vůči němu ochladli.

Přijala by Hillary takovou nabídku? „Ve vteřině,“ tvrdí Howard Fineman z časopisu Newsweek. Sama před časem řekla, že už nemá prezidentské ambice a že v čele diplomacie bude jen jedno funkční období.

„Sledujte co udělá po volbách do Kongresu“

Vše se ale může změnit. Clintonová svou prohru s Obamou v dramatických primárkách 2008 nesla velmi těžce, stále udržuje svou volební organizační síť a mezi demokraty má nadále spoustu stoupenců..

Klíčové pro rozhodnutí Obamy, ale i Clintonové bude, jak oslabený prezident vyjde z kongresových voleb letos v listopadu, upozornil Alain Sanders z listu The Huffington Post. Podle něj totiž stále existuje možnost, že by se Clintonová nakonec mohla rozhodnout jeho vládu opustit a znovu ho vyzvat v primárních volbách.

Jsou to jen pouhé fantazie, tvrdí ale deník The New York Post. „Dokud Obama neprokáže, že umí vládnout, nikdo – zejména pak ne člen jeho vlády – mu nepomůže přežít reakci voličů,“ napsal. „Dobrý týmový hráč v nepopulárním a prohrávajícím mužstvu nezávislé voliče neosloví,“ dodal.

I kdyby Clintonová porazila Obamu v primárkách, „rozdělila by Demokratickou stranu a v prezidentských volbách by ztratila černošské hlasy,“ dodal deník. „Sledujte Hillary. Co, kdy a jak udělá, bude nejdůležitějším výsledkem letošních listopadových voleb do Kongresu,“ tvrdí přesto Sanders z Huffington Post.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám