Hlavní obsah

Tisíce Američanů se div neušlapaly kvůli obecním bytům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

East Point

Vidina obecního bydlení ve středu přilákala ve městě East Point nedaleko Atlanty ve státě Georgia třicetitisícový dav. Na místě vznikl chaos a panika. Několik desítek lidí potřebovalo lékařské ošetření, 20 jich skončilo v nemocnici. Na místě se přitom jen rozdávaly přihlášky do pořadníku na byty a v současnosti v oblasti žádné obecní bydlení volné není. Informovala o tom ve čtvrtek televizní stanice MSNBC.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho žadatelů zřejmě na přihlášku čekalo zbytečně. Ilustrační foto

Článek

"Lidé po desítkách omdlévali z horka, stáli v něm, jen aby požádali o obecní bydlení ... Musím vám říct, že první, co mne napadlo, když jsme sem přijeli, bylo, jestli ještě vůbec jsme v Americe," uvedl její reportér Ron Mott.

Úřady nejprve očekávaly, že se na místo dostaví asi 10 000 lidí. Zájemci o bydlení se ale na místě shromažďovali už od pondělka, mnoho z nich navíc přivedlo další členy rodiny. Na místě pak začali hlídkovat i policisté vybavení pro potlačování nepokojů.

Mezi čekajícími narůstala nespokojenost, úředníci totiž tváří v tvář nečekaně velkému davy přihlášky nezačali vydávat ve stanovenou hodinu. Lidé přesto stáli v klidu, když se ale formuláře konečně začaly rozdávat, začali se tlačit a mnozí se snažili předbíhat. Nakonec se situace uklidnila a úředníci rozdali přihlášky zhruba 13 000 rodinám.

Mnoho žadatelů přitom zřejmě na přihlášku čekalo zbytečně. Podle šéfky bytového úřadu Kimberley Lemishové se totiž nikdy nedostanou z pořadníku. Nabídka obecního bydlení v East Pointu je omezená. V současnosti je například všech 200 obecních bytů ve městě plných.

Podle komentátora televizní stanice MSNBC Eda Schultze jsou davové scény dokladem zoufalé situace miliónů Američanů během ekonomické krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám