Hlavní obsah

Federální soudce zrušil zákaz sňatků homosexuálů jako neústavní

San Francisco
Aktualizováno

Kalifornský zákaz sňatků homosexuálů z roku 2008 označil federální soudce Vaughn Walker ve středu za protiústavní. Odpůrci sňatků homosexuálů se zřejmě obrátí na Nejvyšší soud USA, i když soudce odložil výrok o tom, zda se mohou brát, uvádí BBC.

Foto: Profimedia.cz

Duhová vlajka je symbolem hnutí LGBT (lesbiček, gayů, bisexuálů a transvestitů).

Článek

Při čtení verdiktu stálo před budovou soudu několik desítek příznivců uzavírání sňatků osob stejného pohlaví, nad hlavami mávali americkou vlajkou i vlajkou v barvách duhy, která je symbolem hnutí gayů a lesbiček.Rozvinuli i transparent s nápisem Naše láska zvítězila.

Shelly Bailesová objala spontánně svou ženu Ellen Pontacovou: "Život si vychutnáváte jinak, když jste vdaní."

Schwarzenegger: důležitý krok ke svobodě

"Je to vítězství pro americký lid. Je to vítězství našeho právního systému," konstatoval právník Theodore Olson, který se účastnil soudního řízení.

Někdejší hrdina akčních filmů a nynější kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyzdvihl rozhodnutí soudu jako důležitý krok směrem k rovnosti a svobodě všech lidí:

"Stovkám tisíc kalifornských domácností gayů a lesbiček, kteří spolu vedou každodenní život, toto rozhodnutí zaručuje plnou právní ochranu a bezpečnost, jakou si každý zaslouží. Současně poskytuje příležitost všem uvažovat nad naší historií, která vytyčuje cestu k budoucnosti, a nad sílící reputací, že se se všemi lidmi a jejich vztahy zachází se stejným respektem a úctou."

Odpůrci sňatků homosexuálů jsou však pobouřeni. Randy Thomason z konzervativní skupiny Save California řekl AFP: "Soudce Walker ignoroval slova ústavy, i když přísahal, že ji bude bránit a chránit a že jim bude bezvýhradně věřit. Místo toho uplatnil svou vlastní homosexuální agendu nad voliči, rodiči a dětmi Kalifornie."

Kalifornští zákonodárci před dvěma lety odhlasovali možnost sňatků pro homosexuální páry, v listopadu 2008 se však proti tomu postavili v referendu kalifornští občané. V referendu se proti sňatkům osob téhož pohlaví postavilo 52 procent lidí.

Vleklé soudy

Soudní proces, který má rozhodnout, jestli americká ústava dává jednotlivým státům právo zakázat sňatky osob stejného pohlaví, začal u federálního soudu v kalifornském San Francisku v lednu letošního roku na základě žaloby několika homosexuálních párů.

Tento spor rozdělil společnost na dva názorové tábory. Odpůrci homosexuálních sňatků tvrdí, že zákaz je nutný pro ochranu tradičního manželství a výchovy dětí. Homosexuálové a jejich sympatizanti ho vnímají jako porušení občanských práv.

Sňatky osob stejného pohlaví jsou legální jen v několika amerických státech, některé další státy umožňují svazky více či méně blízké manželství. Pře o umožnění sňatků v posledních letech zaměstnávají různé typy amerických soudů, k Nejvyššímu soudu se ale tato problematika dostala podle agentury AP naposledy před 38 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám