Hlavní obsah

Vzniku nové mešity u Ground Zero už nic nebrání

New York

Snaha zablokovat stavbu mešity a třináctipatrového islámského centra jen několik desítek metrů od místa, kde stály dvě věže Světového obchodního střediska zničené atentátníky al-Káidy, selhala. Proti přitom byli i mnozí z pozůstalých. Newyorský starosta Michael Bloomberg však řekl, že musí být ctěna svoboda vyznání, píše BBC a CNN.

Článek

Odpůrci stavby doufali, že se podaří vyhlásit za kulturní památku budovu staré oděvní továrny, na jejímž místě má vzniknout islámské kulturní centrum Cordoba s mešitou. Továrna Burlington Coat z roku 1858 nebyla nijak výjimečná a považovalo se za nepravděpodobné, že by byla vyhlášena kulturní památkou.

Proti stavbě vystupovala Sarah Palinová a další prominentní republikáni. Palinová na Twitteru v červenci naspala: "Mír hledající muslimové, prosím pochopte, že mešita u Ground Zero je ZBYTEČNOU provokací, bodá do srdcí. Prosím odmítněte ji v zájmu léčení ran."

Bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich dokonce označil stavbu islámského kulturního centra poblíž místa útoku teroristů z al-Káidy za akt triumfalismu. I stávající budova oděvní továrny je však využívána jako mešita.

Zastánci centra Cordoba tvrdí, že se stane symbolem dobrých vztahů mezi vyznavači různých věrouk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám