Hlavní obsah

Milióny litrů ropy ohrožují i Michiganské jezero

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy se potýkají s další hrozivou ropnou havárií. Poté co do řeky Kalamazoo, jež se vlévá do Michiganského jezera, uniklo z prasklého ropovodu 3,8 miliónu litrů suroviny, přiblížilo se znečištění navzdory zábranám na 130 kilometrů. Nad kontaminovanou vodou se vznáší silný zápach a lidé v místech, kam už dorazila, nacházejí mrtvé ryby i ptáky pokryté černou mazlavou tekutinou.

Článek

Úřady nařídily evakuaci dvou domů a zakázaly rybolov i koupání. Ropovod mezi americkým státem Michigan a kanadským Ontariem, kterým denně proteče denně 30 miliónů tun černého zlata, musel být uzavřen.

Guvernérka Michiganu Jennifer Granholmová varovala, že pokud by ropa pronikla do jezera, byla by to „tragédie historických rozměrů“. Kritizovala také ropnou společnost Enbridge Energy Partners za pomalou reakci na únik suroviny do řeky a požádala o pomoc federální vládu. Prostředky vynaložené provozovatelem ropovodu a místních orgánů ochrany životního prostředí jsou podle ní nedostatečné.

Agentura pro ochranu životního prostřední nasadila do boje s ropnou skvrnou 400 lidí. Prasklina ropovodu, jenž byl uveden do provozu před 41 lety, je široká 76 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám