Hlavní obsah

Biden: USA nejsou v Afghánistánu kvůli vytvoření demokracie

– Washington

Spojené státy nejsou v Afghánistánu proto, aby zde vytvořili demokratický režim v americkém stylu, ale aby zničily zdejší útočiště teroristické sítě Al-Káida. V rozhovoru, který ve čtvrtek odvysílala televizní stanice NBC, to prohlásil americký viceprezident Joe Biden. Zároveň uvedl, že Američané působí Al-Káidě vážné škody.

Článek

"Jsme v Afghánistánu z jednoho přesného důvodu. Kvůli Al-Káidě, hrozbě pro Spojené státy," řekl Biden. "Nejsme tam, abychom budovali národ. Nejsme tam, abychom změnili Afghánistán v demokracii typu (třetího prezidenta USA Thomase) Jeffersona a vybudovali tu zemi," dodal.

Představitelé Al-Káidy se skrývají v pohraničních horách mezi Afghánistánem a Pákistánem, uvedl Biden. Američtí vojáci podle něj způsobili teroristické síti velké škody v obou zemích. "Ale je pravda, že toho musíme udělat ještě víc," přiznal viceprezident.

Američtí vojáci jsou v Afghánistánu od roku 2001. K útoku se rozhodli, protože vláda Tálibánu poskytovala v Afghánistánu útočiště čelným představitelům Al-Káidy, která zorganizovala teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001, a odmítala je vydat.

Reklama

Výběr článků

Načítám