Hlavní obsah

Bílý dům chce větší přístup FBI k internetovým datům

Novinky, rei
Washington

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy usiluje o snadnější přístup federální bezpečnostní služby FBI k informacím o aktivitách jednotlivců na internetu. Především jde o jejich přístup prostřednictvím poskytovatelů internetových služeb, od nichž v současnosti vyšetřovatelé data získávají až na základě soudního příkazu. Ve čtvrtek to napsal deník The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle listu vláda k počátku října usiluje o přidání čtyř slov na zákonný seznam položek, které může FBI požadovat, aniž by k tomu potřebovala souhlas soudu: „transakční záznamy elektronické komunikace“.

Podle právníků vlády pod ně spadají adresy, na které uživatel posílá e-mailové zprávy, datum a čas odeslané či přijaté zprávy a eventuálně i historie uživatelových kroků v internetovém vyhledávači. Právníci zdůraznili, že do této kategorie nepatří obsah e-mailových či jiných internetových zpráv.

Podle kritiků je zamýšlený krok v rozporu s vládou proklamovaným rozšiřováním občanských svobod. „Ten návrh je neuvěřitelně nestoudný vzhledem k množství elektronických dat, které už má vláda k dispozici,“ řekla Michelle Richardsonová z Americké unie občanských svobod.

Reklama

Výběr článků

Načítám