Hlavní obsah

V Yellowstonském parku zabil medvěd turistu, hledají ho podle DNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salmon

Medvěd ve středu ráno jednoho turistu zabil a dva zranil v tábořišti Soda Butte na okraji populárního Yellowstonského parku v USA. Útok byl mimořádně prudký.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zabíjet mohl grizzly

Článek

„Vyšetřovatelé nalezli mrtvého muže v tábořišti ve 4:30 ráno. Dva další lidé, muž a žena, byli pokousáni a později ošetřeni v nemocnici v Cody ve Wyomingu,“ stojí v prohlášení vedení parku citovaném deníkem Examiner.

Jak upřesnil mluvčí úřadu pro přírodní parky v Montaně Ron Aasheim, útok byl patrně dílem jen jednoho medvěda, který napadl dva stany. Zatím ale není jasné, zda šlo o grizzlyho nebo medvěda baribala.

Napadená se bála sežrání

"Myslela jsem si, že ze mě bude večeře," řekla podle ČTK osmapadesátiletá Deb Freeleová z kanadského Ontaria o okamžiku, kdy se probudila a zjistila, že ji do paže kouše medvěd. "Během setiny vteřiny jsem cítila, jak mi jeho zuby drtí kost. Vykřikla jsem a zdálo se, že to ho rozdráždilo. Znovu se do mě zakousl," líčila v nemocnici, kam byla převezena.

"Rozhodla jsem se, že budu dělat mrtvou," dodává. "Uvolnila jsem všechny svaly v těle, abych byla jako hadrová panenka. Říkala jsem si, že buď budu hrát mrtvou, anebo budu mrtvá doopravdy." Povedlo se jí to, medvěd ji nechal být a odešel.

Aasheim považuje útok za zvláštní: „Toto není typické chování medvěda. To není normální.“ Útok nebyl ničím vyprovokován. Podobné útoky medvědů na člověka jsou velmi vzácné, dodal. Poslední smrtelný útok medvěda v Montaně se stal v roce 2001, kdy grizzly napadl a zabil lovce přestrojeného za losa.

Experti proto chtějí zjistit, jaký medvěd útočil. „Odebrali jsme na místě útoku vzorky DNA. To nám pomůže identifikovat medvěda nebo medvědy, kteří se útoku účastnili, popřípadě je dopadnout.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám