Hlavní obsah

Ropná skvrna mizí rychleji, než se čekalo

Novinky, rei

Ropa z mořské hladiny v Mexickém zálivu mizí rychleji, než se očekávalo. V úterý, tedy sto dní, od počátku úniku ropy do zálivu, to podle deníku The Washington Post uvedli vědci z Národní oceánské a atmosférické správy.

Foto: Sean Gardner , Reuters

Záchranářská plavidla nedaleko poškozeného vrtu v Mexickém zálivu

Článek

Podle šéfky úřadu Jane Lubchencové skvrnu neočekávaně rychle rozptylují bakterie. Poznamenala však, že přetrvávají obavy z důsledků, které nelze pozorovat, a doplnila: „Víme, že ropa znečistila 600 mil (přes 960 kilometrů) pobřeží“. Podle ní z hladiny skvrna mizí také díky „agresivní snaze zamezit jejímu šíření“.

To potvrdil i zmocněnec americké vlády nad ropnou havárií Thad Allen, když řekl, že záchranáři mají potíže najít na mořské hladině ještě nějakou ropu. „Vídáme jen malé koncentrace. Snažíme se zjistit, kde všechna ta ropa je a co se s tím dá dělat,“ prohlásil.

The Washington Post rovněž informoval, že americká vláda zřídí komisi, která vyšetří okolnosti úniku ropy z poškozeného vrtu provozovaného firmou BP u pobřeží Louisiany.

Největší ekologická katastrofa v dějinách USA začala výbuchem metanu na ropné plošině Deepwater Horizon 20. dubna. Při následném požáru plošiny zemřelo 11 dělníků. Vrt je v současnosti zakryt a záchranáři se ho chystají zapečetit. BP v souvislosti s případem vymění v říjnu výkonného ředitele.

V úterý u pobřeží Louisiany narazila loď do dalšího vrtného zařízení. Unikající ropu se pravděpodobně podaří brzy zastavit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám