Hlavní obsah

Americká armáda nedoložila, kam šlo devět miliard z irácké ropy

– Washington
Novinky,

Americká armáda není schopna účetně doložit, kam šlo 96 procent peněz z rozvojového fondu pro Irák (DFI) Jedná se o 8,7 miliardy dolarů, uvedly CNN a BBC. Do fondu se dalo devět miliard dolarů za prodanou iráckou ropu.

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Do fondu šly hlavně peníze z ropy

Článek

Chyby v účetnictví objevil zvláštní inspektor pro rekonstrukci Iráku. Zveřejněny jsou v auditorské zprávě. "Fondy byly špatně využity a ztráty z nich jsou nedohledatelné," uvádí se v ní. Auditoři označují za hlavní příčinu chyb nedostatek jasných zúčtovacích pravidel a špatné řízení a kontrolu finančních toků. Pentagon například nedokáže dokumentací doložit, jak naložil s 2,6 miliardy dolarů.  [celá zpráva]

Podle armády peníze nutně nechybí, jen jsou špatně vyúčtovány nebo se účty vůbec nenašly. Velení americké armády sdělilo, že dokumenty o využití peněz se "bezpochyby" najdou v jedné z amerických základen. Najít je prý ale "předpokládá namáhavé pátrání v archivech".

Nepořádek gigantického rozměru 

Auditorská zpráva ale zmiňuje, že organizace spolupracující s ministerstvem obrany, které přijaly peníze z fondu, si na ně nezaložily zvláštní účty. Chyběla i centrální organizace, která by na peníze dohlížela.

Peníze měly jít na rekonstrukci země, vzhledem k absenci dokumentů ale nelze ani posoudit, zda byly využity účelně. Nepadla však obvinění ze zpronevěry, podvodů a úplatkářství, jako tomu bylo v roce 2005, kdy byla kritizována americká dočasná správa Iráku za to, jak zacházela s fondem irácké vlády ve výši 8,8 miliardy dolarů. Tehdy bylo obviněno osm úředníků z trestných činů.

Peníze z ropy i soukromých účtů Husajna

Fond na obnovu Iráku byl zřízen z ropných příjmů. Přešly do něj i peníze z účtů Saddáma Husajna a z prodeje jeho majetku. USA fond spravovaly v letech 2004 až 2007. Pak přešel pod irácké úřady.

Podle televize CNN Irák po svržení vlády prezidenta Saddáma Husajna, tedy v době, kdy měl přechodnou vládu a kdy se na jeho správě podílely USA, požádal Washington o spravování příjmů z ropy

Podle televize CNN Irák po svržení vlády prezidenta Saddáma Husajna, tedy v době, kdy měl přechodnou vládu a kdy se na jeho správě podílely USA, požádal Washington o spravování příjmů z ropy

Tento fond byl oddělen od dalšího fondu, kam Kongres vyčlenil 53 miliarda na obnovu Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám