Hlavní obsah

Bouře Bonnie pomůže rozpustit skvrnu v Mexickém zálivu

Miami

Bouře Bonnie pravděpodobně zanese víc ropy do mokřin při pobřeží Louisiany, na druhou stranu ale také napomůže rychlejšímu rozpouštění skvrny na mořské hladině. Podle CNN to uvedl admirál Than Allen z pobřežní stráže.

Článek

Bonnie by měla být silnější, než se původně předpokládalo, síly hurikánu ale nedosáhne. Do zasažené oblasti by se měla dostat kolem půlnoci středoevropského času, přičemž nyní putuje rychlostí zhruba 28 kilometrů za hodinu. Vítr v ní má rychlost až 60 kilometrů v hodině.

Záchranáři na pobřeží Louisiany už z moře vylovili plovoucí zábrany, které by přílivová vlna mohla zanést do pobřežních mokřin. Ropou nasáklé zábrany by mohly uškodit ekosystému, který se pomalu vzpamatovává z toho, jak ho v předchozích týdnech zasáhla hustá ropa.

V pátek se také z okolí vadného vrtu v Mexickém zálivu stáhla většina lodí, které likvidovaly následky ropného úniku. Na místě zůstávají jen plavidla, jež zajišťují přímý přenos z kamer podmořských robotů sledujících vrt. Podle Allena tyto lodě opustí oblast až v nejzazší možný okamžik, aby byl dohled na vrt přerušen na nejkratší možnou dobu.

Reklama

Související témata:

Související články

BP se chystá poškozený vrt zabetonovat

Ropná společnost British Petroleum se chystá definitivně zapečetit poškozený vrt v Mexickém zálivu. Mohla by tak učinit ještě před víkendem. Závisí to ale na...

Výběr článků

Načítám