Hlavní obsah

BP obviněna, že si chtěla zavázat vědce, aby mlčeli o povaze katastrofy

Novinky, rei

Ropná společnost BP čelí dalšímu nařčení. Poté, co tento týden přiznala, že upravovala fotografie se záchranáři bojujícími proti ropné katastrofě v Mexickém zálivu, podala proti firmě žalobu Americká asociace univerzitních profesorů (AAUP). Organizace chránící akademickou svobodu tvrdí, že si firma chtěla smluvně zavázat vědce, aby o povaze katastrofy mlčeli.

Foto: Larry Downing, Reuters

Výkonný ředitel skupiny BP Tony Hayward

Článek

BP obvinění odmítá. Přiznává, že si najala odborníky, jejichž studie měly sloužit k právní obhajobě proti více než třem stovkám prvních žalob, které na ni kvůli úniku ropy z poškozeného vrtu u Louisiany byly podány od konce dubna, kdy se po výbuchu a požáru potopila plošina Deepwater Horizon.

Šéfka AAUP Cary Nelsonová tvrdí, že smlouvy s vědci obsahovaly závazek, že se výzkumníci o výsledcích své práce nezmíní ani v hovoru, a to až po následující tři roky. Podle ní je to omezování akademické svobody a vážné ovlivňování kauzy.

BP tvrdí, že žádná omezení akademikům neklade. Na podpisy vědců zřejmě nedošlo. Návrhy smluv, které v pátek zveřejnila stanice BBC i americké deníky, ale skutečně závazky mlčenlivosti ustanovují.

Upravené fotografie

Firma se tento týden dostala do potíží rovněž kvůli zmanipulovaným fotografiím záchranářů. Jedna je ze střediska, kde se monitoruje průběh záchranných prací. BP zjevně ve snaze vylepšit svou pověst z některých prázdných obrazovek, před nimiž pracovníci sledují situaci u poškozeného vrtu, nahradili obrazovky s odpovídajícími záběry. Podobně byla vylepšena podoba palubní desky v záchranářském vrtulníku.

Foto: Profimedia.cz

Nahoře originální a pod ním upravený snímek ze střediska BP

Foto: Profimedia.cz

Nahoře originální a pod ním upravený snímek BP ze záchranářské helikoptéry

Na podvod upozornil server AmericaBlog a BP úpravy v programu Photoshop přiznala. Mluvčí BP Scott Dean uvedl, že za tím nebyl žádný záměr, grafik prý jen chtěl ukázat, co umí.

Ropná katastrofa v Mexickém zálivu
Metan na ropné plošině Deepwater Horizon vybuchl 20. dubna. Zemřelo 11 dělníků. Plošina se následně potopila.
Do moře unikly až čtyři milióny barelů ropy. Katastrofa je největší v dějinách USA. Hrozí rozšíření ropné skvrny i podél východního pobřeží a zanesení části ropy až k břehům Evropy.
Ropa přestala unikat minulý týden poté, co byl na vrt nasazen nový kryt. Záchranáři se chystají vrt zapečetit. V současnosti tomu brání tropická bouře Bonnie. K odvodu ropy z podloží poslouží dva vrty, které se v okolí hloubí a mají být brzy k dispozici.
BP už na záchranné práce vynaložila čtyři miliardy dolarů (téměř 80 miliard korun). Rovněž plánuje zřídit fond ve výši 20 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun) pro budoucí odškodnění. Akcie firmy klesají a ta musela tento týden prodat majetek v hodnotě sedm miliard dolarů (téměř 140 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související články

BP prodala majetek za sedm miliard dolarů

BP se dohodla, že prodá své akvizice v Texasu, Kanadě a Egyptě za sedm miliard dolarů americké firmě Apache, aby měla prostředky na odstraňování škod...

Výběr článků

Načítám